Trencant el que era una tradició des del 1980, la Casa del Rei no ha acceptat la visita de cortesia de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per comunicar-li personalment l'elecció per part de la Cambra catalana del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Tot s'ha substanciat a través d'una comunicació escrita, en un signe evident de malestar per la situació política existent a Catalunya per part del Cap de l'Estat. És evident que ha estat una descortesia i un error que s'havia d'haver evitat. No és bo que la figura del rei Felip VI aparegui sotmesa a l'arbitri del poder polític i del govern de torn. Que això succeeixi acaba afectant la primera institució de l'Estat.

No va ser aquest l'únic gest xocant durant la jornada. Com ha avançat El Nacional, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publicaran aquest dimarts els Reials Decrets de cessament d'Artur Mas com a president de la Generalitat i de Carles Puigdemont com a nou inquilí del Palau de la Generalitat, firmats pel Rei, Felip VI, i pel president del Govern, Mariano Rajoy. Per primera vegada, el Reial Decret de cessament d'un president de la Generalitat perd l'obligat agraïment als serveis prestats. De fet, la publicació de cessaments en el BOE i en el DOG és un text estandarditzat que sempre finalitza amb aquesta fórmula. Així succeeix també en els decrets de cessament dels presidents de govern espanyol. No hi ha hagut distinció. Així es va produir en el cas del lehendakari Juan José Ibarretxe, que també va llançar un envit a l'Estat o en casos en els quals es podrien justificar menys, com l'expresident de la Comunitat Valenciana Francisco Camps, que va dimitir embolicat en un cas de corrupció. A Ibarretxe i a Camps sí que se'ls van agrair els serveis prestats. Tot plegat fa pensar.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat