La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha comunicat aquest migdia oficialment al rei Felip VI la investidura de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat. La comunicació s’ha hagut de fer per escrit, a petició de la Casa Reial, i s’ha enviat per correu electrònic. D'aquesta manera, Felip VI ha trencat amb la tradició del rei de rebre els presidents dels Parlaments de les comunitats històriques (Catalunya, Euskadi i Galícia) per comunicar-li les noves investidures.

És la primera vegada que es dóna aquesta situació. Des de la Casa Reial no s'han donat explicacions. Avui, l'agenda del rei estava buida, coincidint amb l'inici del cas Nóos, on la seva germana, la infanta Cristina declararà com a acusada. No ha passat desapercebut que aquest gest arriba en un moment de distanciament i tensió entre les institucions catalanes i espanyoles.

La comunicació de la Zarzuela

"Amb la finalitat de complir els tràmits establerts a la Constitució i a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, agrairé que la comunicació oficial de la presidenta del Parlament de Catalunya a Sa Majestat el Rei es realitzi per escrit, a través del cap de la Casa" precisava el text del secretari general de la Casa, Domingo Martínez Colom.

Segons fonts de la Zarzuela, el secretari general ha dirigit aquesta comunicació a "els serveis del Parlament de Catalunya".

En l'anterior legislatura, la llavors presidenta del Parlament, Núria de Gispert, també va comunicar per via telemàtica al rei Joan Carles el nomenament d'Artur Mas. En aquell cas, la causa estava justificada ja que el monarca convalescia d'una operació. La comunicació de la investidura d'Artur Mas del 2010 sí que es va fer presencialment.

La comunicació al monarca és un pas previ abans de la presa de possessió del nou president de la Generalitat, que es durà a terme aquest dimarts a la tarda al Parlament de Catalunya.