El rei Felip VI ha volgut deixar clar el seu rebuig de la figura i el paper polític del president sortint de la Generalitat, Artur Mas, fins i tot en el decret de cessament. La fórmula habitual amb què el monarca agraeix al màxim mandatari català els “serveis prestats” ha estat explícitament eliminada del decret que ha signat avui el Cap de l'Estat. El Nacional ha tingut accés al Reial Decret que es publica aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i que reproduïm a continuació.

És el segon gest de distanciament amb les autoritats catalanes que ha volgut fer públic avui el Rei. El primer ha estat la negativa a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè li comuniqués, com s’ha fet des del 1980, el nomenament del nou president de la Generalitat.

L'agraïment als serveis prestats és una fórmula habitual que apareix al Reial Decret de manera automàtica. És a dir, cal eliminar-lo de manera expressa. Era el que apareixia en el decret de cessament de José Montilla signat per Joan Carles I el 24 de desembre del 2010, en el de Pasqual Maragall de 27 de novembre del 2006, el de Jordi Pujol el 17 de desembre del 2003 i el de Josep Tarradellas el 28 d'abril del 1980. El Reial Decret de cessament de Montilla, en què sí que apareix l'agraïment, es reprodueix a continuació:

També al lehendakari Juan José Ibarretxe se li van agrair el 6 de maig del 2009 els "serveis prestats" en el decret signat des de Vílnius, capital de Lituània, per l'anterior cap de l'Estat, el rei Joan Carles I, quan el responsable de l'Executiu basc que havia plantejar una consulta per convertir Euskadi en un Estat lliure associat va abandonar la presidència.

És la fórmula habitual. Una fórmula de la qual fins i tot es va considerar mereixedor al president valencià Francisco Camps, tot i trobar-se en un greu assetjament judicial arran del cas Gürtel que el va obligar a plegar a petició pròpia.

El mateix agraïment que el rei Felip VI ha inclòs en els reials decrets de cessament que ha signat des que ha assumit el tron, com el de la presidenta de Castella-La Manxa, Maria Dolores de Cospedal, el del valencià Alberto Fabra o el de l'extremeny  José Antonio Monago, entre d'altres.