Persistir per fer inevitable un referèndum acordat amb l'Estat. Aquesta és la crida que ERC ha fet a la resta de l'independentisme davant l'imminent concessió dels indults als presos polítics i la represa de la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol. 

Ho ha verbalitzat aquest dissabte la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, en una intervenció a l'inici del consell nacional, el qual servirà per renovar l'executiva. L'objectiu és enfortir la formació de cara a les eleccions municipals del 2023 després que diversos pesos pesants hagin fet el salt a l'Executiu, com és el cas de Sergi Sabrià i el mateix president Pere Aragonès, que van haver d'assumir les regnes de manera precipitada i forçosa la tardor de 2017.

ERC situa les municipals del 2023 com a determinants per seguir guanyant suports per la independència en la seva renovada estratègia pragmàtica allunyada de la unilateralitat

Indults, sí però no són la solució

Vilalta ha reivindicat que davant d'una situació tan complexa, recordant els més de 3.000 repressaliats pel procés independentista, "calen solucions, que estem convençuts que passen per l'amnistia i l'autodeterminació". En aquests sentit, la dirigent republicana ha rebutjat "posades en escena operístiques", fent referència a l'acte que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, farà el dilluns al Liceu per anunciar els indults.

Precisament, sobre la mesura de gràcia, Vilalta ha reclamat la fi de les especulacions i que es concedeixin perquè, segons ha explicat, serviran per acabar amb el patiment dels líders independentistes empresonats i les seves famílies. Ara bé, ha recordat que la solució al conflicte passa per l'amnistia, cosa amb què també van coincidir ahir el president Aragonès i el president a l'exili, Carles Puigdemont, durant la seva trobada a la Casa de la República (Waterloo, Bèlgica).

"La Generalitat republicana"

Vilalta també ha reivindicat el projecte que té el seu partit per encapçalar la Generalitat tot assegurant que "cada passa que fem per desplegar polítiques públiques per ajudar la gent ens serveix per consolidar els fonaments de la República catalana".

I ha posat d'exemple la constitució de "la taula de garantia per al dret a l'habitatge i per evitar desnonaments", "com hem defensat amb ungles i dents les lleis que aprovem al Parlament", en referència al recurs interposat pel govern espanyol contra la llei de regulació dels lloguers, i  noves ajudes de 1.000 milions d'euros per empreses i autònoms afectats per la pandèmia.

 

Imatge principal: la secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta / Foto: Marc Puig (ERC)