Esquerra Republicana i el president Pere Aragonès estan disposats a participar de tots els debats per confrontar idees i es reivindica com el partit de les propostes per l'endemà del 12-M, davant la negativa dels seus principals rivals electorals (Junts i el PSC) a l'hora, segons els republicans, d'explicar el seu projecte polític. Així ho ha explicat la seva portaveu Raquel Sans en roda de premsa aquest dilluns, on ha valorat la proposta de Junts de celebrar el debat electoral de Catalunya Ràdio i TV3 a Perpinyà, a la Catalunya Nord, perquè el seu candidat Carles Puigdemont hi pugui participar en persona. "Evidentment el president Aragonès debatrà on calgui", ha resolt Sans preguntada per aquesta qüestió.

El mateix candidat republicà va oferir fer un debat a la Catalunya Nord -on Puigdemont es va instal·lar després de la Setmana Santa- amb els candidats de Junts i el PSC, però Salvador Illa s'hi va negar. Aragonès va respondre amb la proposta d'un cara a cara entre ell i Puigdemont també a la Catalunya Nord. "El debat i la confrontació d'idees és el millor per a la ciutadania d'aquest país i el que els catalans es mereixen", ha insistit la portaveu dels republicans. 

Propostes contra el "tornaré" i el "girar full"

Sans també ha tret pit per les propostes que el seu partit ha anat fent durant la precampanya i que han denunciat alguns partits, com ara la creació d'una conselleria exclusiva per a la llengua catalana en cas que Aragonès pugui repetir com a president. "Hi ha qui ens titlla d'electoralistes, però si no hi ha propostes, què estem oferint a la ciutadania d'aquest país?", s'ha preguntat. Anant més enllà i senyalant a la resta de formacions polítiques, Sans ha lamentat que Aragonès hagi demostrat la seva voluntat de confrontar "idees i propostes" i fins ara només s'hagi topat amb la negativa de la resta de partits: "Al final t’adones que a banda de "tornaré" o allò de “passar full” no estem sentint propostes per Catalunya", ha ironitzat Sans en referència a Carles Puigdemont, que va anunciar el seu retorn a Catalunya si té els vots per ser investit i Salvador Illa, que demana passar pàgina del procés. 

Preguntada per la candidatura d'Alhora, liderat per Clara Ponsatí, i Aliança Catalana amb Sílvia Orriols al capdavant, en aquestes eleccions després d'aconseguir els avals, Sans ha celebrat que l'exconsellera es pugui presentar gràcies a la feina feta pel seu partit i els ha donat la benvinguda "al joc de la confrontació d'idees". En el cas d'Aliança Catalana Sans ha advertit que no tindran res a veure amb la "candidatura de la ultradreta" d'Orriols: "Amb la ultradreta, ni amb estelada ni amb bandera espanyola. Amb les formacions polítiques que deshumanitzen els nostres veïns i tenen un discurs racista i clarament xenòfob hi estem als antípodes", ha resumit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!