La CUP escalfa motors. La formació anticapitalista ha anunciat aquest divendres el seu lema de cara a les eleccions del 12-M, un puixant 'Defensem la terra'. Però, més enllà de la frase escollida, la cita ha servit perquè la candidata cupaire, Laia Estrada, comenci a donar-se a conèixer entre l'electorat. Estrada no ha desaprofitat l'oportunitat, i ha atacat els seus rivals polítics amb una valoració molt en la línia de la formació. Així, després que el president de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès, s'hagi ofert a celebrar un debat electoral a tres amb els candidats de Junts i del PSC, Carles Puigdemont i Salvador Illa, Estrada ha llançat un dard ple d'ironia.

D'entrada, la cupaire ha reclamat presència en aquest debat electoral, reivindicant la seva voluntat de contrastar posicions amb els seus rivals. A continuació, ha valorat que un debat entre Aragonès, Puigdemont i Illa seria "entre socis", perquè "han mantingut un mateix model de polítiques" per a Catalunya en la darrera legislatura. Així, Estrada ha remarcat que tant ERC com PSC i Junts han acabat defensant macroprojectes com el Hard Rock o el Quart Cinturó, és a dir, "els interessos de la patronal i de Foment del Treball". És per això que la candidata de la CUP ha plantejat que aquest debat a tres, "ja posats, que el moderi Josep Sánchez Llibre", el president de la principal patronal catalana.

D'altra banda, Estrada també ha volgut replicar a Aragonès sobre la seva proposta de referèndum d'independència pactat amb el govern espanyol, i que s'emmarcaria en el que permet la Constitució espanyola, prioritzant l'article 92 com la via més idònia. La cupaire ha lamentat que la proposta del president "no té cap recorregut", i per subratllar-ho ha aconsellat a Aragonès preguntar-ho a la secretària general d'ERC, Marta Rovira. I és que ara fa deu anys, ella, juntament amb els aleshores diputats del Parlament Jordi Turull i Joan Herrera van anar al Congrés dels Diputats a presentar una proposició de llei per celebrar un referèndum pactat sobre el futur polític de Catalunya. La derrota va ser contundent, amb 299 vots en contra i només 47 a favor. Així, Estrada ha remarcat que Pedro Sánchez només acceptarà un referèndum d'independència "quan no li quedi una altra". "Quan vulgui, ens asseiem per parlar sobre com forcem el govern espanyol a acceptar un referèndum", ha ofert la cupaire a Aragonès.

'Defensem la terra', un lema amb doble sentit

Mentrestant, la CUP ha presentat el seu lema de cara a les eleccions del 12-M. Amb el missatge 'Defensem la terra', la formació anticapitalista vol vincular dues lluites que considera entrellaçades: d'una banda, l'objectiu de la independència de Catalunya; de l'altra, la resposta a la crisi climàtica. Així, davant les amenaces que suposen el retrocés en el terreny nacional, la sequera, l'empobriment de la població i l'encariment del cost de la vida, Estrada planteja la cita amb les urnes com una oportunitat per "decidir si volem continuar amb el model actual, o començar a aplicar polítiques en favor de la majoria de la població". La número dos de la CUP per Barcelona, Laure Vega, s'ha pronunciat també en aquesta línia, criticant que sovint es plantegen els problemes com si "no tinguessin res a veure amb la política". "És hora d'enterrar el 'no hi ha alternativa', perquè sí que existeix", ha conclòs.