ERC ha admès que està mantenint converses amb Junts sobre una possible resposta a la imminent inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per part del Tribunal Suprem. Així ho ha reconegut la secretària adjunta de la formació, Marta Vilalta, en la roda de premsa posterior a l'executiva celebrada aquest dilluns. 

Després de les queixes de la setmana passada de la vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, en què acusava els republicans de fer un "xantatge públic" sobre la unitat independentista, Vilalta ha aclarit que "sempre hi ha converses, però no hem pogut concretar cap resposta acordada".

Vilalta, però, no ha volgut concretar la proposta republicana a la inhabilitació de Torra més enllà d'assegurar que "cal respondre amb més democràcia i drets". També ha afirmat que no es poden deixar les institucions en mans del Tribunal Suprem "perquè sempre estaran millor en mans de la ciutadania de Catalunya que en mans dels tribunals".

Així doncs, tot i que no ha demanat explícitament una convocatòria d'eleccions, com sí que fa l'oposició des de fa mesos, l'estratègia del partit republicà sí que sembla apuntar cap aquesta direcció.

"Hem de poder seure, parlar, debatre, proposar i consensuar una resposta acordada. Cal pensar en el país i superar divisions internes i retrets. Sempre que hem avançat ha estat gràcies a consensuar una unitat estratègica. Hem d'estar a l'alçada del moment que ens ve per davant. Hem d'aconseguir una resposta global", ha insistit.

La dirigent republicana tampoc ha volgut entrar a valorar "públicament" la proposta de la CUP, que passava perquè Torra assumeixi una "presidència simbòlica" sense executar les seves funcions administratives. "Hi haurà converses amb la CUP perquè compartim amb ells el projecte de República catalana", ha afegit en referència a una possible reunió entre les tres formacions independentistes que està prevista per aquesta mateixa tarda.

Tornada a les escoles

Per altra banda, Vilalta ha desitjat un bon inici de curs escolar a tots els nens i nenes que tornen a l'escola avui​ després de sis mesos de pandèmia i ha agraït al Govern "que ho hagi fet possible i es pugui fer amb les màximes garanties i seguretat". Pel que fa a la incertesa que ha envoltat aquesta tornada, Vilalta ha alertat que "segur que hi haurà casos i s'haurà de tancar algun centre, però estem segurs que podrem seguir el curs amb la màxima normalitat".