La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, ha replicat aquest dissabte ERC i ha assegurat que la unitat independentista s'ha d'acordar "entre tots", però ha emfatitzat que no es pot exigir ni fer-ne "xantatge públicament". Artadi ha realitzat aquestes declaracions, després que el coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, hagi reclamat avui a JxCAT que arribin a una resposta conjunta davant una hipotètica inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Pel republicà, això hauria de ser el "primer pas" per pactar una estratègia conjunta de l'independentisme. 

Davant aquesta petició del líder republicà, Artadi, també portaveu de JxCAT, li ha recordat a ERC que la unitat s'ha de donar amb totes les qüestions que afecten l'independentisme i no només amb la possible inhabilitació del president Quim Torra, que el pròxim 17 de setembre acudirà al Tribunal Suprem (TS). Aquesta cort haurà de decidir si confirma la pena d'un any i mig d'inhabilitació que li va imputar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per no haver retirat els llaços grocs dels edificis de la Generalitat durant la campanya electoral de les eleccions generals del 28 d'abril del 2019 com li va reclamar la Junta Electoral Central.   

Quim Torra i Govern judici torra llaços grocs   Mireia Comas

Torra durant el judici pels llaços grocs en el TSJC /  Mireia Comas

Denuncia "pressing públic"

"Entenem que és contradictori demanar unitat i alhora reclamar eleccions ja", ha manifestat Artadi. Els republicans han demanat en reiterades ocasions a Torra que convoqui eleccions abans d'una possible inhabilitació del TS. Des del seu punt de vista, han de ser les institucions catalanes les que decideixin la data d'unes possibles eleccions i no una sentència judicial.

Ara bé, davant aquesta petició d'ERC, Artadi ha reblat que "la unitat s'acorda entre tots i no s'exigeix ni es fa xantatge públicament amb posicions d'uns i altres". En aquest context, ha assenyalat que la unitat s'ha de construir de tal manera que tant partits com entitats s'hi sentin "còmodes" treballant plegats sabent cadascú el seu rol i marcant el seu accent. Per això, ha apostat per deixar-se de "retòrica", concretar i marcar passos "concrets" i "compartits".

La portaveu de JxCAT ha denunciat que en les últimes hores han rebut un "pressing públic" per part d'ERC i les entitats independentistes. Això, ha opinat, genera "desconcert", "desorientació" i "desànim" entre independentistes. "Cal que siguem tots més respectuosos i treballem plegats. Fem-ho junts. Teixim una estratègia unitària. Sense mirar enrere i sent propositius", ha remarcat.

A més, Artadi ha assegurat que la seva formació ha parlat amb ERC sobre la resposta a la inhabilitació, així com s'ha compromès a seguir-ho fent en els pròxims dies. "No entenem el pressing públic perquè això desconcerta i fa veure que no s'està parlant de temes quan si que se'n parla", ha criticat la vicepresidenta de JxCAT.

En el marc de la celebració de la Diada que va tenir lloc ahir, tant Òmnium Cultural com l'ANC van exigir a les formacions independentistes que abandonin les divisions per oferir una proposta independentista conjunta perquè "la paciència de la gent no durarà per sempre".

Taula de diàleg

En un altre context, davant la possibilitat que la reunió de la taula de diàleg amb el govern espanyol se celebri en els propers dies, Artadi ha dit que "no li consta" que estigui agendada, ni que hi hagi cap ordre del dia. "No em consta ni que hagin començat a parlar", ha ressaltat. En aquesta línia ha afegit que encara no hi ha "ni ordre del dia, ni data, ni lloc de trobada".

Per tot això, ha considerat que és difícil que pugui tenir lloc abans que Torra acudeixi al TS. "Em costa de creure que es pugui fer abans del 17 de setembre", ha conclòs.