Davant la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, la CUP ha posat la seva proposta sobre la taula: que les forces independentistes pactin la data de les eleccions i, si els comicis són abans, que Torra exerceixi la Presidència de manera simbòlica. 

El pròxim 17 de setembre, el president haurà de comparèixer davant el Tribunal Suprem per veure si l'inhabilita per haver desobeït la petició de la Junta Electoral Central (JEC) que li va ordenar que retirés els llaços grocs dels edificis de la Generalitat de la Catalunya durant la campanya electoral de les eleccions generals del 28-A. Això ha generat una disputa entre les dues formacions que governen en coalició, ja que JxCat vol esgotar la legislatura i ERC convocar eleccions per evitar que una sentència del Suprem determini la data dels comicis. 

Quim Torra i Govern judici torra llaços grocs   Mireia Comas

Torra durant el judici pel cas dels llaços grocs / Mireia Comas

Via Venturós

La fòrmula que proposa la CUP és la que es va adoptar a Berga quan la seva alcaldessa, Montserrat Venturós, va ser inhabilitada per sis mesos a l'abril del 2019 per mantenir l'estelada en el balcó de l'ajuntament durant dues eleccions. Així doncs, va seguir exercint funcions polítiques d'alcaldessa però sense cap implicació legal ni administrativa. 

En aquest sentit, la "via Venturós" permetria que Torra pogués exercir les seves funcions institucionals de president, però sense cap potestat legal. Això, comportaria que l'actual vicepresident, Pere Aragonès, fos l'encarregat de signar els decrets, ja que seria el president en funcions. 

"La via Venturós és una proposta nostra i treballada a Berga, que no passa pel simbolisme, sinó per l'acord del màxim d'actors polítics i socials de respectar el càrrec", han assenyalat les fonts de la CUP a Europa Press. 

En l'actual situació, el que és primordial per la CUP és pactar les eleccions com més aviat millor. En aquest aspecte coincideixen amb ERC, ja que volen evitar que les resolucions judicials siguin les que determinin la data dels comicis. A més, la formació ha apuntat que un altre dels motius pels quals és necessària la convocatòria d'eleccions és que no existeix un projecte de Govern. L'autonomenada "via Venturós" només s'aplicaria si Torra fos inhabilitat abans de la data acordada dels comicis. 

"Cal una data d'eleccions davant la falta de projecte governamental, però aquestes eleccions s'han de decidir des del Parlament i no des del Suprem, s'han de decidir al marge d'aquesta inhabilitació ", ha assenyalat la diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent a una entrevista a Catalunya Ràdio. A més, Sirvent ha assegurat que han iniciat una ronda de contactes amb els partits de Govern per transmetre'ls aquesta proposta.