Canvi de rumb, gir a l'esquerra i conquesta de drets. És el que ERC promet a la CUP que representaran els nous pressupostos de la Generalitat que l'Executiu preveu aprovar aquest dimarts i que després vol tramitar amb els anticapitalistes malgrat els múltiples oferiments del PSC i comuns per negociar-los.

Si la CUP diu que està lluny de l'aprovació mentre no hi hagi un gir de "180 graus", ara la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, els assegura un "gir a l'esquerra". En roda de premsa ha defensat que els comptes són uns bons pressupostos i ha assenyalat que posen les bases "per a la transformació social" i per concretar les "grans revolucions del país", per la qual cosa ha instat a la CUP a "no deixar passar" l'oportunitat per seguir transformant el país.

 

Vilalta s'ha mostrat convençuda que les negociacions arribaran "a bon port", i ha detallat que els contactes segueixen actius i que a hores d'ara cap de les parts ha tirat la tovallola. I per tenir la CUP a prop, Vilalta ha calculat molt bé la seva intervenció, en la que ha explicat les mesures que inclouran els comptes com ara la gratuïtat de P2, reforç de l'atenció primària, més inversió per a la cultura, nou pla pilot per la renda bàsica universal, més inversió per combatre l'emergència habitacional -fins a 750 milions d'euros- i la creació del programa per a l'energètica pública

Caldrà ara veure si aquests anuncis i la seva traducció sobre el paper són suficients per als anticapitalistes, que situen els seus reclams en quatre eixos molt similars als que ha mencionat avui Vilalta: protegir la sanitat pública, més habitatge públic, apostar per una energètica pública i, per últim, un canvi de model econòmic basat a dir "no" als macroprojectes.

Possiblement és en aquesta darrera qüestió on més separats estan Executiu i CUP, ja que els anticapitalistes retreuen al Govern mesures com el Hard Rock, ampliació de l'aeroport, o els Jocs Olímpics d'Hivern. D'aquesta última qüestió n'ha parlat Vilalta, que ha reconegut que possiblement no comparteixen "al 100%" la posició amb la CUP sobre aquests temes, però sí que ha volgut remarcar que dels Jocs Olímpics, el que està previst és una consulta per donar veu a la ciutadania: "Parlar sempre de tot amb tothom per trobar els millors consensos amb els projectes territorials i de país".

Sigui com sigui, Vilalta ha insistit que hi ha marge per seguir negociant, i preguntada pel fet que la CUP decideixi amb les seves bases quin posicionament adoptarà, ha assegurat que respecta "tots els processos interns" de les formacions, i que mentrestant el que faran des de la Conselleria de Jaume Giró els dies que queden és seguir treballant per assolir aquest suport.

Quotes pel català en l'audiovisual

Preguntada per les declaracions del ministre de la Presidència Félix Bolaños en les quals no va garantir que hi hagi quotes per al català en la nova llei audiovisual després que ERC no esmenés a la totalitat els comptes espanyols tot assegurant que s'inclourien aquestes quotes, Vilalta ha dit que el compromís és "clar, explícit i que està escrit", i que consisteix a protegir el català mitjançant diversos mecanismes.

"Estem convençuts que s'acabarà concretant", ha dit Vilalta, que ha avisat que amb el català no s'hi juga i ha tret ferro a les declaracions de Bolaños, tot remetent-se a les de la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, que sí eren respectuoses amb aquest acord. 

A la imatge destacada, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta / Marc Puig (ERC)