Els avisos de la CUP advertint de les dificultats per arribar a un acord sobre els pressupostos de la Generalitat per a l'any vinent no han fet canviar el calendari de l'executiu per a l'aprovació del projecte. La previsió és que dimarts vinent el conseller d'Economia, Jaume Giró, porti a la reunió del Consell Executiu el projecte per a la seva aprovació i tramitació davant del Parlament. L'objectiu continua sent tenir els pressupostos aprovats a començaments d'any.

El mateix dia que el projecte sigui aprovat pel Govern, es portarà al Parlament per iniciar la tramitació. S'obrirà un termini de deu dies per a la presentació d'esmenes a la totalitat. És el primer obstacle que hauran de superar els pressupostos per poder continuar el recorregut a la Cambra catalana. Per fer-ho possible, el Govern necessita, com a mínim, l'abstenció de la CUP -o un altre grup- per evitar que cap esmena prosperi, la qual cosa tombaria el projecte.

"No és que s'estigui treballant a contrarellotge, però no ens podem encantar", ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, on ha assegurat que les negociacions amb la CUP "continuen sent intenses i es preveu que encara ho siguin més en els propers dies". 

 

Mentre la portaveu feia aquestes declaracions a la plaça Sant Jaume, al faristol de la sala de premsa del Parlament, la cupaire Eulàlia Reguant insistia que les negociacions no van bé, i reiterava l'oposició contra macroprojectes, com l'ampliació de l'aeroport o els Jocs Olímpics d'Hivern.

A la tarda, les negociacions entre el Govern i la CUP s'han fet evidents als passadissos de la Cambra. Giró i Reguant, amb els respectius equips, han mantingut una llarga reunió a una de les sales, la tres. Les negociacions avancen, és la conclusió de la trobada.

CUP, prioritària

Plaja ha insistit durant la roda de premsa del Govern que la "prioritat" és aprovar els pressupostos amb la CUP i, en ser interrogada sobre vies alternatives, ha assegurat que no té "ni pla B ni pla C". El discurs de l'executiu és que l'acord d'investidura el va pactar amb el partit anticapitalista i que considera que pot tirar endavant uns "pressupostos progressistes".

El Govern necessita l'abstenció d'un grup parlamentari de la Cambra catalana per tirar endavant els seus comptes. Precisament aquest cap de setmana, Reguant advertia sobre la possibilitat que la decisió d'ERC de no presentació una esmena als pressupostos del Govern del PSOE, respongui a un intent de pactar també els pressupostos catalans amb el PSC.

Respecte els pressupostos de l'Estat, Plaja ha insistit que són "insuficients" i que cal reclamar garanties de compliment dels compromisos. Davant les diferències que han fet evidents aquest cap de setmana els socis de Govern arran de la decisió de Junts de presentar una esmena a la totalitat mentre els republicans han desestimat aquesta possibilitat, la portaveu ha insistit que es tracta d'una decisió dels partits i que la tensió entre els socis "no afecta avui per avui en el normal i bon funcionament d'aquest govern". 

Relleu a l'ICF

El Govern ha nomenat avui Jordi Òliva com a nou conseller delegat de l'Institut Català de Finances, en substitució de Víctor Guardiola que, segons Plaja, ha deixat el càrrec per motius personals.

Guardiola es va abstenir a la reunió de l'ICF que va aprovar cobrir, a través del Fons Complementari de Riscos, els avals dels ex alts càrrecs del Govern encausats pel Tribunal de Comptes. En aquella reunió tres membres del Consell de l'ICF van dimitir abans de la votació.

 

A la imatge principal, el conseller Jaume Giró i el president, Pere Aragonès, al Parlament / Sergi Alcàzar