ERC s'ha conjurat per homenatjar Lluís Companys amb una victòria a les urnes, en les eleccions previstes pel 14 de febrer. En l'acte telemàtic d'aquest dijous per commemorar el 80è aniversari de l'afusellament de l'expresident, l'exlíder d'ERC a Madrid Joan Tardà ha afirmat que "l'homenatge més urgent, necessari i important" que es pot fer a Companys és garantir que el 14-F els republicans guanyaran les eleccions.

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha afegit que al febrer tindran l'oportunitat de guanyar "republicanament" les eleccions. La secretària general, Marta Rovira, ha advertit des de Suïssa que no es podrà avançar cap a la república "sense treballar per ser més i sense recollir les lliçons de l'octubre del 2017".

Tardà ha admès que, segurament, el del 2020 no serà l'últim homenatge a Companys "abans de la victòria final", però sí que ha opinat que, si fos viu, l'expresident diria als dirigents d'ERC: "Guanyeu, acompanyeu-vos de les classes populars, i construïu la república".

Acte ERC 80 anys Companys - Sergi Alcàzar

Marta Rovira durant l'acte d'homenatge a Companys / Sergi Alcàzar

Reclamar una nova victòria republicana

Poc després, Aragonès ha pujat a l'escenari per reclamar una "nova victòria republicana", el febrer que ve. "Tindrem l'oportunitat de fer un homenatge a Companys i guanyar republicanament a les urnes", ha declarat el també vicepresident del Govern.

Rovira ha centrat el seu discurs en el reclam per eixamplar la base independentista: "No podem avançar sense recollir les lliçons de l'octubre del 2017, que ens han ensenyat com continuar: sense saber, ni pensar o reflexionar és impossible guanyar".

Acte ERC Companys 80 anys Joan Tardà - Sergi Alcàzar

Joan Tardà durant l'acte d'homenatge a Companys / Sergi Alcàzar

L'exdiputada d'ERC ha reiterat que, "sense treballar per ser més, no es guanyarà". "Cal recollir l'experiència, com deia Companys", ha continuat Rovira, que ha subratllat que les "lliçons" del 2017 són "molt clares" ja les va assumint "tothom". "Vam ser forts i capaços de desbordar l'ofensiva de l'Estat", ha afirmat Rovira que, tot i això, ha reconegut que cal sumar més gent a favor del projecte independentista per poder avançar cap a la república.

Capella reclama el perdó de l'Estat

Per la seva banda, la consellera Ester Capella ha preguntat amb retòrica quant temps més caldrà esperar perquè l'Estat i el rei espanyol demanin perdó per l'afusellament de Companys. Capella ha lamentat que la història "es repeteixi", i que els "tentacles del feixisme" arribin "lluny": "Ara ja no ens afusellen però ens empresonen i obliguen a marxar a l'exili".

Acte ERC Companys 80 anys consellera justicia Ester Capella - Sergi Alcàzar

La consellera Ester Capella durant la seva intervenció a l'acte d'homenatge a Companys / Sergi Alcàzar

La consellera ha exigit al govern espanyol que "retorni a la política i sigui valent", i ha reclamat una llei d'amnistia "per posar el comptador a zero". A l'acte també hi ha intervingut la regidora a Barcelona Elisenda Alamany.