La llamborda Stolperstein dedicada al president Lluís Companys ha quedat instal·lada aquest dijous a la plaça Sant Jaume de Barcelona, coincidint amb el 80 aniversari del seu afusellament per les autoritats franquistes. Companys va ser l'únic president afusellat en el context de la Segona Guerra Mundial.

L'encarregada de posar la llamborda ha estat Mariona Companys, familiar del president, i ho ha fet acompanyada del president Quim Torra; la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó; la consellera de Justícia, Ester Capella, i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa.

L'Stolperstein, de color daurat, conté la inscripció "Aquí va viure el MHP Lluís Companys i Jover" i explica les dates del seu naixement, exili i afusellament.

La presidenta de l'Associació d'Amistat entre Colònia i Barcelona, Heike Keilhofer, ha explicat que les llambordes Stolpersteine són un projecte artístic que es va engegar per homenatjar les víctimes de la dictadura nazi. La placa que homenatja Companys és fruit d'una donació dels socis de l'associació a Barcelona.

Keilhofer ha reivindicat la voluntat de l'entitat de ser partícip de la "memòria històrica compartida" entre Alemanya i Catalunya. 

El president Quim Torra ha lamentat que s'hagi trigat a posar una llamborda en record a Lluís Companys, perquè l'Ajuntament no donava permís,  i ha demanat que també se'n posin pels 700 deportats als camps de concentració nazis.