Si just després de les vacances de Nadal ERC descartava entrar en el "ball de dates" de quan seria la propera taula de diàleg entre la Generalitat i Pedro Sánchez, avui els republicans han començat a manifestar la seva incomoditat amb la manca de concreció de l'executiu espanyol, que a hores d'ara encara no ha posat data per a la propera trobada. Segons ha explicat la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, no n'han tingut noves notícies i és per això que reclamen que es pugui fer al més aviat possible. Així mateix, ha exigit que no "es busquin excuses", i és per això que ha reclamat propera data, ordre del dia, continguts que s'abordaran, i que es posin sobre la taula les propotes de les dues parts.

 

"No podem anar buscant excuses, hem de poder avançar en els treballs vinculats a la resolució del conflicte polític", ha sostingut Vilalta en roda de premsa, en què també ha suggerit que, si el PSOE no convoca la taula, és perquè potser encara no té clar quina proposta té per a Catalunya: "Si la tenen, que l'explicitin. Si no tenen proposta i per això no la diuen ni l'expressen, queden inhabilitats per poder ser útils a la ciutadania. Inhabilitats perquè no tenen una proposta per solucionar el principal problema del nostre país, que és que hi ha un conflicte polític que passa per més democràcia", ha etzibat Vilalta. En aquest sentit ha apuntat que la taula no pot estar supeditada a altres esdeveniments polítics, a eventualitats del calendari ni a les agendes dels partits, ja que és prou important perquè vagi en paral·lel a altres qüestions.

Reforma laboral

En la mateixa intervenció Vilalta ha carregat també contra La Moncloa per la reforma laboral que Sánchez pretén desencallar amb Cs i no amb la majoria d'esquerres. Vilalta ha apuntat que la nova llei està lluny dels objectius de defensar els drets laborals, ha assegurat que estan oberts a millorar-la i ser útils, però ha lamentat que "qui no es vol moure" és el govern central: "Nosaltres ho intentarem però qui no vol fer esforços és el mateix govern espanyol, que està tancat en banda". En aquest sentit, ha dit que haurà de ser el govern del PSOE i Podem els que hauran d'explicar per què prioritzen un acord amb Ciutadans i no amb les forces d'esquerres, i ha avisat que aquesta decisió de Sánchez afectarà les relacions, les confiances i les complicitats. Una afirmació que arriba després que ERC aprovés els pressupostos del govern espanyol: "Tot hi afecta, quan els compromisos no es compleixen és evident que tot hi afecta negativament", ha reiterat.

Jocs Olímpics d'Hivern

Vilalta també ha valorat els Jocs Olímpics d'Hivern després que hagin estat un tema recurrent aquest cap de setmana: primer per l'enquesta del Govern en què el 74,6% dels ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran creuen que la celebració seria interessant, i després perquè la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va assegurar estar més còmodes amb una candidatura de Pirineus catalans, després que s'hagi pogut conèixer que podrien incloure la Marca Espanya. Vilalta ha explicat que estan contents con la consulta i de donar veu a la ciutadania, i ha dit que ho seguiran fent, mentre que ha descartat fer candidatura conjunta amb l'Aragó, tal com ha exigit el president, Javier Lambán, que ha advertit que o van de bracet o no hi haurà Jocs: "Diu que seran conjunts o no ho seran, ja que potser no ho seran", ha declarat la republicana.

En defensa dels treballadors del Parlament

Una setmana després de la polèmica per les llicències d'edat per a treballadors jubilats del Parlament que seguien cobrant, la portaveu d'ERC ha apuntat que han estat "els únics" que han fet autocrítica. Vilalta ha demanat disculpes per no fer "tot el que" podien haver fet i ha reiterat que no els fa vergonya assumir part de la responsabilitat. Ara bé, ha volgut fer un reconeixement als treballadors del Parlament després que se'ls hagi posat en el focus, "quan són un personal que sempre hi són, que s'adapten a totes les complexitats" i ha advertit que potser "injustament" s'està assenyalant els treballadors i treballadores. 

Pau Juvillà

Després que la Mesa del Parlament hagi acordat que el ple d'aquesta setmana voti presentar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem juntament amb mesures cautelars contra la decisió de la Junta Electoral Central de retirar l'acta al diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, per la seva inhabilitació per desobediència, la dirigent d'ERC ha reivindicat que "qui ha de tenir l'última paraula en aquest assumpte és el Parlament". Ha destacat que els partits sobiranistes estan treballant en consens amb Juvillà per defensar els seus drets i la sobirania de la Cambra: "Uns tribunals no haurien de poder alterar majories parlamentàries", i ha insistit que no se li hauria de retirar el seu escó fins que hi hagi sentència ferma.