Nou moviment al Parlament en el marc de la defensa de l'escó del diputat cupaire Pau Juvillà. Avui la Mesa s'ha reunit de forma extraordinària per tractar el seu cas i ha acordat que en el ple d'aquesta setmana s'incorporarà un punt per votar la presentació d'un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem acompanyat de mesures cautelars en contra l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l'escó del diputat. La Mesa així ho ha acordat amb els vots a favor de tots els grups excepte el PSC, que s'ha abstingut. Així doncs, en el ple que comença aquest dimarts a primera hora de la tarda la Mesa proposarà alterar l'ordre del dia i incloure-hi aquest punt, aprovar-lo —té els vots garantits d'ERC, Junts, CUP i probablement dels comuns— i seguir la batalla per mantenir els drets del diputat, que va ser condemnat per no retirar llaços grocs de la Paeria de Lleida durant període electoral, malgrat que la JEC ho va exigir. 

Aquesta notícia no ve de nou i és que la setmana passada, quan la JEC va emetre l'ordre de retirar l'escó a Juvillà, tots els grups de la Mesa excepte el PSC van comparèixer davant la premsa fent costat al diputat anticapitalista. Juvillà va explicar que tant ell com el Parlament presentarien un recurs davant el Tribunal Suprem per defensar el seu escó. En aquella mateixa roda de premsa va avisar que esgotaran totes les vies jurídiques per defensar l'acta de diputat, tot plegat en una lluita que situen com a col·lectiva i que volen que serveixi de precedent per quan arribin nous casos repressius contra diputats. 

En la mateixa sessió de la Mesa d'aquest dilluns, Juvillà ha anunciat també l'escrit que presentarà a títol individual contra el Suprem, mentre que el del Parlament l'estan elaborant els serveis jurídics. Així mateix, s'hi ha fet constar l'escrit que Ciutadans va registrar a finals de la setmana passada exigint a Borràs i als membres de la Mesa que retirin l'escó a Juvillà abans del ple d'aquesta setmana, per donar compliment a la decisió de la JEC. Així doncs, la incorporació a l'ordre del dia del punt per presentar un recurs al Suprem també servirà de resposta a la petició del partit taronja, segons han afirmat fonts parlamentàries.

El PSC se'n desmarca

El PSC ha decidit baixar del carro de la defensa de Juvillà, i s'abstindrà en la votació. Els socialistes creuen que Juvillà té dret a continuar el seu recurs i que el Parlament el pot acompanyar, però veuen una contradicció massa gran entre la versió de la JEC i la del reglament del Parlament, i és en aquesta línia que han decidit no seguir participant en la defensa del seu escó. En canvi, a l'inici d'aquesta lluita, el PSC sí que hi va participar i va votar a favor del dictamen emès en la Comissió de l'Estatut per mantenir el seu escó fins que la sentència sigui ferma.

La batalla al Parlament

Fa poc més d'un mes, el 14 de desembre del 2021, Juvillà va ser condemnat pel TSJC a sis mesos d'inhabilitació per a càrrec públic per desobediència, precisament per la JEC, perquè no va retirar els llaços grocs de la finestra del despatx que el grup anticapitalista tenia a la Paeria de Lleida, en període electoral el 2019. Juvillà va defensar que exercia el seu dret a la llibertat d’expressió. 

El 17 de desembre en el ple del Parlament es va blindar l'escó de Juvillà, i arran d'això la JEC va obrir un embat contra la Cambra catalana, en concret dirigit a la presidenta, Laura Borràs, a qui va sol·licitar que l'informi sobre les decisions, resolucions o qualsevol altra mesura que prengui la institució. Així ho va fer el Parlament, que va presentar un informe de 20 pàgines amb al·legacions elaborat pels lletrats amb l'objectiu de protegir els drets i llibertats dels diputats i els seus electors. La JEC va acordar dijous passat retirar la credencial al diputat  malgrat les decisions i al·legacions de la Cambra catalana. D'aquesta manera, l'àrbitre electoral va donar la raó al PP, Vox i Ciutadans. 

Un cop la JEC va emetre l'ordre la presidenta del Parlament, Borràs va assegurar que es mantindria al costat del diputat: "Sempre he dit que protegiré els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors i que cal respectar el principi antirepressiu bàsic d'acompanyament de la persona afectada i la seva organització. Pau Juvillà, saps que em tens al teu costat". De fet, Juvillà va agrair públicament la fermesa de Borràs.