La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha admès que "ens sentim més còmodes amb una candidatura de Pirineus catalans". Aquestes han estat les paraules de la consellera sobre la possibilitat que, a causa del poder de decisió del Comitè Olímpic Espanyol (COE), una futura candidatura dels Pirineus catalans als Jocs Olímpics d'Hivern hagi d'incloure la marca Espanya. Si fos així, la candidatura no es podria presentar tal com pretén la Generalitat, és a dir, amb el registre Pirineus-Barcelona 2030. "Sempre hem explicat que el potencial del Pirineu català i Barcelona és molt gran. La nostra candidatura es pot sumar a altres territoris per desenvolupar pràctiques esportives que al Pirineu català no es poden fer amb facilitat. Però, inicialment, la proposta va sortir del nostre territori", ha afirmat la consellera de Presidència en una entrevista a RAC1.

 

D'altra banda, recentment, la Generalitat ha anunciat que consultarà de forma vinculant la ciutadania de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran per saber si creuen convenient o no presentar candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern. Sobre aquest punt, ha declarat que "encara no sabem el cost de la consulta vinculant sobre els Jocs Olímpics d'Hivern" i que "no hem definit els paràmetres de la consulta vinculant". Però, com imaginen que haurien de ser uns Jocs Olímpics d'Hivern des de la Generalitat? Doncs bé, Vilagrà ha aclarit que "volem uns Jocs Olímpics sostenibles. No volem fer inversions al Pirineu català sense sentit". Sobretot, la consellera ha posat èmfasi en el fet que "tenim la idea de fer una candidatura molt racional i austera als Jocs Olímpics d'Hivern". I ha descartat qualsevol mena d'infraestructura faraònica".

Pel que fa a la maduració de la qüestió olímpica en territori català, la consellera de Presidència ha assenyalat que "s'està avaluant quines proves olímpiques es podrien fer al Pirineu català i quines no".  En aquest sentit, ha insistit en el fet que "estem oberts a col·laborar amb altres territoris per dur a terme proves que no es puguin celebrar als Pirineus catalans", en referència a l'Aragó. També ha anunciat que uns futurs Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030 rebrien uns 5.000 atletes. No obstant la intenció del Govern respecte l'afer olímpic, Vilagrà ha assegurat que la Generalitat té un pla d'inversions pels Pirineus més enllà de si se celebren els Jocs Olímpics d'Hivern o no.

Enquesta sobre els JJOO

El 74,6% dels ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran creu que la celebració d'uns Jocs Olímpics d'Hivern seria beneficiós per al Pirineu. En canvi, el 20,7% és del parer contrari, segons una enquesta del Govern. Segons el mateix estudi d'opinió, el 73,3% del conjunt de la societat catalana també veu positiu per al territori la proposta de fer uns JJOO al 2030, i el 68,1% creu que beneficiaria tot el país. Entre els aspectes que més es valoren, destaca la millora de les infraestructures, la promoció i internacionalització i la creació d'ocupació. Preocupa el cost econòmic, l'impacte ambiental i el llegat que en quedarà. L'enquesta s'ha fet a 1.506 persones, 300 de les quals de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran.