ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Que no hi hagi intervenció militar directa per part dels estats membres de l'OTAN, inclòs l'estat espanyol, en el conflicte entre Rússia i Ucraïna. És la petició que ha fet aquest dimecres Esquerra Republicana mitjançant un comunicat, on ha expressat que aquesta intervenció podria portar a una greu escalada bèl·lica "de conseqüències imprevisibles". En el mateix comunicat els republicans subratllen que el treball en favor de la pau "és i serà" part del compromís permanent d'ERC.

Aquest comunicat d'Esquerra Republicana arriba després de discrepàncies internes en les files del partit d'Oriol Junqueras sobre l'enviament d'armes a Ucraïna. Mentre que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va avalar la decisió del govern espanyol a enviar-ne per garantir el dret a defensa del territori, altres veus republicanes com Gabriel Rufián i Rubén Wagensberg es van posicionar en contra. Ara bé, dilluns mateix la portaveu Marta Vilalta va destacar que és normal que hi hagi sensibilitats diferents dins del partit, i que en qualsevol cas tots coincideixen en la necessitat de trobar una desescalada del conflicte per la via democràtica. 

Una vegada més els republicans han denunciat que la invasió suposa una clara violació de la Carta de Nacions Unides, i un conflicte amb efectes devastadors sobre la població civil, provocant la crisi humanitària i de refugiats "més greu de l'Europa del segle XXI", i és en aquest sentit que demanen a tota la Unió Europea complir i no defugir els compromisos internacionals en matèria d'asil.

Suport a la Unió Europea

ERC també aprofita en el comunitat per mostrar suport a les mesures "ràpidament consensuades per la Unió Europea" per fer costat a Ucraïna i el seu dret a legítima defensa, així com per sancionar el règim de Putin: "Davant la resposta ferma, ràpida i unitària de la UE a l’agressió del règim de Putin, fem una crida a l’enfortiment de la UE, que ha de disposar de més autonomia estratègica també pel que fa a seguretat i defensa".

El comunicat arriba el mateix dia en què el Parlament de Catalunya ha tingut de convidat d'honor al cònsol d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov, que ha estat rebut amb una gran ovació per part de tots els grups excepte la CUP, que no ha aplaudit i ha mostrat cartells de la plataforma Aturem la Guerra. Vorobyov ha estat present a l'hemicicle quan la presidenta Laura Borràs ha destacat que davant la "gravíssima vulneració del dret internacional" que suposa l'atac rus, la societat està obligada a respondre amb fermesa i convicció, i ha destacat que la societat catalana s'ha bolcat en el suport d'Ucraïna.