Mentre l'estratègia de la taula de diàleg d'ERC segueix sense concrecions i amb desavinences entre els socis de Govern, l'independentisme continua dividit també en l'àmbit internacional. Aquest cap de setmana Carles Puigdemont ha estat designat president del Consell per la República, un Consell però que no compta amb l'aval d'ERC. Segons la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, el Consell hauria de ser un instrument "útil" per a la internacionalització del moviment i de la causa, però considera que "no hi ha hagut una reformulació" de les característiques que els republicans haurien volgut.

Així ho ha expressat Vilalta en roda de premsa aquest dilluns, on ha dit que als republicans els hauria agradat que el Consell "hagués pogut concretar funcions, objectius clars en clau d'internacionalització, la governança, la participació, i fins i tot també qüestions vinculades a la transparència". "No ha passat, ho hem intentat però no s'ha pogut produir", ha carregat Vilalta, després de mesos en què els republicans no s'han amagat a mostrar els seus recels cap aquest òrgan. 

Per Vilalta aquest espai ha de ser un instrument més de la causa independentista, però mai un espai paral·lel a les pròpies institucions, en el sentit que el president de Catalunya que reivindiquen els republicans és Pere Aragonès, i no el del Consell per la República. Sigui com sigui, Vilalta ha volgut desmarcar-se del discurs de Puigdemont un cop va ser escollit, quan va dir que el Consell ha de prendre la iniciativa "sense esperar consens previ entre els partits, perquè ja s'ha vist que aquest consens és impossible en les actuals circumstàncies". 

Per Vilalta els consensos són necessaris per construir una estratègia compartida: "Quan hem aconseguit això és quan hem sigut més forts. Seguirem defensant la necessitat d'articular i trobar espais on seure els diferents actors del moviment independentista i consensuar una estratègia sobre el mínim comú denominador, que ha de servir per fer passos cap a la república catalana".

La taula: la proposta més viable

I per Vilalta, l'estratègia a seguir segueix sent una taula de diàleg. Una taula on precisament no hi ha gens de consens entre els partits independentistes. Malgrat que una vegada més ERC no ha pogut dir quan es tornarà a reunir aquesta taula, Vilalta ha reivindicat que la proposta de la negociació ara mateix és la més viable, i ha reptat una vegada més a Junts i la CUP a que posin sobre la taula una alternativa, si la tenen: "Ara no hi ha cap altra proposta que no siguin paraules retòriques". A més, ha llançat un dard a la resta de partits: "En lloc de fer-nos retrets entre independentistes, el que hauríem d'estat fent és enfocar la pressió i la força contra l'estat". 

Com no podia ser d'altra manera durant la seva intervenció ERC s'ha referit també a la invasió russa a Ucraïna. Vilalta ha reivindicat el partit com a pacifista, però preguntada sobre l'aval de Pere Aragonés a l'enviament d'armes, ha argumentat que davant una situació molt complexa Ucraïna ha de tenir dret a la seva defensa. La posició d'Aragonès va xocar amb altres veus del partit, com la del líder d'ERC a Madrid Gabriel Rufián o el membre de la Mesa del Parlament Rubén Wagensberg, que s'han posicionat en contra de l'enviament d'aquestes armes. Per Vilalta que hi hagi veus diferents sobre aquesta qüestió és compatible, perquè considera que posicionar-se en contra de la guerra però haver de garantir el dret a la defensa no són fets que no puguin anar de la mà.

 

En qualsevol dels casos ha demanat aturar d'una vegada l'ofensiva bèl·lica, ha demanat activar totes les vies diplomàtiques per aconseguir un alto al foc definitiu, que cessin els atacs i reconduir la situació. 

Conferència Nacional d'ERC

Més enllà d'aquestes qüestions d'actualitat Vilalta ha recordat que aquest dissabte i diumenge el partit celebra la seva conferència nacional per actualitzar la ponència estratègica, i la proposta de país que fan, una proposta que insisteix en la via negociadora. La portaveu dels republicans ha explicat que en el primer procés d'esmenes del document se'n van presentar 500, que feien matisos positius, i que han estat en gran part transaccionades. En aquest sentit ha reivindicat la cohesió del partit i ha recordat que el text busca aclarir com seguir el camí per culminar la república, com articular consensos, sumar complicitats i mentrestant seguir governant per la transformació social, feminista, verda i democràtica. 

Sigui com sigui la portaveu del partit d'Oriol Junqueras ha reivindicat que és necessari generar consensos dins dels partits independentistes i construir una estratègia compartida, i una vegada més ha reivindicat ERC com el partit que no critica "al company de viatge".