Com molts altres països de la Unió Europea han fet, el govern espanyol s'ha sumat a la llista d'estats que enviaran armes a Ucraïna per fer front a la invasió russa, segons ha anunciat el president Pedro Sánchez en la seva compareixença davant del Congrés. Poc després d'aquest anunci el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avalat aquesta decisió per part d'Espanya perquè "Ucraïna té dret a defensar-se". Aragonès ho ha dit durant unes declaracions als mitjans durant una visita a Tortosa, on ha sostingut que el reforç de les capacitats militars d'Ucraïna és rellevant, però ha opinat que ho és molt més enfortir l'estratègia de sancions econòmiques contra el Kremlin per així canviar l'equilibri de forces.

Aquestes declaracions contrasten amb el sentiment expressat aquest mateix dimecres pel portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián: "Com a antimilitarista mai estaré a favor de l'enviament de més guerra a una guerra (...) Primer de tot hauria de passar per la seu de la sobirania nacional. No és una decisió que es pugui prendre a la lleugera", ha dit als periodistes.

 

El cap de l'executiu català ha afirmat que la Generalitat ha apostat des d'un inici per una sortida "purament diplomàtica", però que ara que hi ha una agressió militar, creu que Ucraïna s'ha de poder defensar. No obstant això, ha advertit que l'enviament de material militar s'ha de fer amb una "traçabilitat de com es gestionarà aquest armament per preveure que no hi hagi conflictes futurs", com creu que ha passat en altres llocs en el passat. 

Crítiques de la CUP

L'aval d'Aragonès a l'enviament d'armes no ha agradat gens a la CUP, que en un comunicat ha criticat les declaracions del president. En aquest sentit, ha insistit que cal tenir en compte la responsabilitat dels Estats Units i la OTAN en el conflicte, "que volen la militarització d'Ucraïna i de la regió per a alimentar el lobby armamentístic i per a donar sentit a l'OTAN".  La formació anticapitalista també ha condemnat l'agressió de Vladímir Putin a Ucraïna, i ha defensat l'aposta de relacionar-se per la via de la cooperació i el diàleg

Convocatòria 'Aturem la Guerra'

Tot plegat ho ha dit Aragonès poques hores abans que hi hagi convocada una gran concentració a Barcelona on s'hi han sumat més de 300 entitats civils i partits polítics, entre ells Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. La convocatòria està promoguda per la plataforma Aturem la Guerra, que el 2003 va liderar les mobilitzacions per rebutjar la intervenció militar de l'estat espanyol a l'Iraq. Entre les peticions que fa el manifest de la convocatòria, apareix que la Unió Europea i les Nacions Unides impulsin iniciatives de construcció de pau, un element que passa, remarquen, per evitar un augment dels pressupostos militars.