ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Segueix l'agressió russa a Ucraïna i amb ella la resposta internacional. Ahir mateix una cinquantena d'ucraïnesos arribaven a l'estació de Sants de Barcelona, principalment dones. Aquest dimarts ha arrencat el ple del Parlament i ho ha fet amb un convidat d'honor, el cònsol general d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov, a qui prèviament la presidenta de la Cambra, acompanyada de la resta de membres de la Mesa, ha rebut. 

Vorobyov ha estat present a l'hemicicle quan Borràs ha iniciat la seva intervenció carregant una vegada més contra la "gravíssima vulneració del dret internacional" que suposa la invasió d'Ucraïna. Ha recordat com en el ple de fa dues setmanes el Parlament va aprovar -amb el suport de sis dels vuit grups- una declaració de la Junta de Portaveus sobre l'agressió russa, però ha subratllat com des de llavors, en només 13 dies, "s'ha intensificat la cruesa i ignomínia de la guerra", amb milers de morts i dos milions de desplaçats.

"Les guerres indubtablement mostren la pitjor cara de la humanitat. Per això estem obligats a respondre-hi amb fermesa, convicció, i en defensa de la llibertat, seguretat, i de les vides que ho pateixen de forma més severa i cruel", ha subratllat Borràs, que també ha destacat que la societat catalana "s'ha bolcat en el suport d'Ucraïna".

parlament laura borras alba vergés - Montse Giralt

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb la resta de membres de la Mesa a l'inici de la sessió / Fotografia: Montse Giralt

Segons la presidenta, les institucions han respost ràpidament mostrant el rebuig al conflicte i han ofert "tots els mitjans" per ajudar els que més pateixen la guerra: "Arreu del país s'ha desfermat la solidaritat. Cada dia més catalans s'ofereixen a acollir famílies ucraïneses", ha tancat la presidenta.

 

La CUP no aplaudeix

En el ple del 24 de febrer, just després de declarar-se la invasió, Borràs va convocar una Junta de Portaveus on els grups van consensuar un text condemnant l'atac i reclamant el retorn a la via de la negociació i de la diplomàcia, i exigint també als estats l'obligació de complir amb l'asil necessari.

La declaració va ser aprovada sense els vots de Vox, que va dir que no es posicionaria al costat de l'independentisme, i de la CUP, que des de l'inici del conflicte ha posat èmfasi en la condemna de la Unió Europea i l'OTAN per la seva responsabilitat en el conflicte. Precisament avui, quan s'ha rebut al cònsol ucraïnès, els diputats de la CUP no l'han aplaudit i li han mostrat cartells amb el símbol de la plataforma 'Aturem la Guerra', qui va fer una manifestació ​la setmana passada en contra de la guerra, reclamant la cultura de la pau i la desmilitarització.