Després d'oferir un pacte antiracista a la resta de partits de cara a les eleccions municipals del 28 de maig, per aïllar Vox, PP i Ciutadans, ERC va més enllà amb una moció per proposar al Govern un acord per una campanya electoral sense espai pels discursos racistes. Segons expliquen en un comunicat, el seu objectiu és un gran pacte per ratificar el compromís dels partits contra les proclames racistes i que aquest arribi també a la societat civil i als mitjans de comunicació. La moció en qüestió remarca que la importància de "salvaguardar els drets fonamentals de totes les persones i defensar els valors democràtics de respecte a la diversitat". 

Tal com destaca ERC, durant aquesta legislatura, a la cambra catalana s'han fet diferents avenços en la lluita antiracista, com ara aprovar una reforma del reglament del Parlament i del seu codi de conducta per blindar-la davant possibles comportaments racistes però també feixistes, masclistes i homòfobs, arran d'una moció dels republicans. En la seva presentació de la moció, la diputada republicana Najat Driouech va demanar també impulsar i aprovar la llei contra el racisme abans que acabi la present legislatura, però ha passat més d'un any des de les seves paraules i aquesta contínua pendent. El 2020, el Parlament també va expressar la seva preocupació davant l'auge d'actituds xenòfobes, aprovant una moció dels republicans per condemnar el racisme institucional.

Basha Changue, candidata de la CUP a Barcelona, víctima de comentaris racistes 

Ara, tenint en compte que falten menys de dos mesos per les eleccions municipals, els republicans creuen que seria bo traslladar els consensos als quals s'ha pogut arribar al Parlament en matèria d'antiracisme al món local, renovant un acord del 2019 per garantir "una campanya electoral responsable vers el tractament de les persones migrades". Amb tot i sense anar més lluny, aquesta mateixa setmana, la CUP ha denunciat atacs racistes i amenaces contra la seva  candidata a l'alcaldia de Barcelona, Basha Changue. Concretament, els anticapitalistes han traslladat a SOS Racisme la campanya que pateix Changue a les xarxes socials per part de perfils d'extrema dreta i que s'estan intensificant a mesura que s'apropen les eleccions.

En la seva moció, els republicans recorden la proposta que van fer extensiva a la resta de partits a mitjan març per deixar per escrit el compromís de no acceptar els vots de partits amb discursos feixistes per guanyar alcaldies, en referència a PP, Vox, Ciutadans i Valents. Tot just fa quatre anys, Ada Colau es va convertir en alcaldessa de Barcelona per segon cop amb tres vots a favor imprescindibles de la candidatura de Manuel Valls, tot i que ERC havia guanyat les eleccions. Ara, el partit ofereix a la resta de formacions sumar-se a la seva iniciativa, agafant com a referent el cordó sanitari que existeix actualment al Parlament contra Vox