Preocupació al Parlament de Catalunya davant de l’auge d'actituds xenòfobes, l’augment del discurs d’odi dirigit cap a persones migrades i racialitzades encoratjades per partits i organitzacions d’extrema dreta, així com la discriminació de les institucions. En la sessió plenària d'aquest dijous hi ha hagut acord en el rebuig de les actuacions policials dels diferents cossos de seguretat que, els últims dies i "amb l’excusa de les restriccions en la mobilitat establertes per l’estat d’alarma", han protagonitzat un augment en les "detencions i identificacions arbitràries cap a persones en situació administrativa irregular.

 

La moció, presentada pel grup republicà i exposada per la diputada republicana Najat Driouech, demana que es rebutgi qualsevol tipus d’expressió o actuació de caràcter racista o que impliqui discriminació racial en qualsevol àmbit de la societat, també en l'institucional, un espai que engloba el 30% d'aquestes actuacions, detalla. Una discriminació, diuen, que es multiplica en les dones migrades, enfortint l’empobriment, el racisme, el classisme i el masclisme cap a aquest col·lectiu. 

En la sessió d'aquest dimecres Driouech ha condemnat l'agressió xenòfoba a Premià de Mar i els "atacs racistes per part de l'acalde del municpi", així com l'agressió racista per part dels Mossos a a San Feliu Sasserra, al Bages. Així, exigeixen l'expulsió "immediata" del cos dels agents que van protagonitzar-la. En el debat, els partits han assumit que la crisi de la Covid-19 ha afectat de manera desigual a la ciutadania, agreujant discriminacions patents en la societat catalana, en especial a aquelles persones precaritzades i en situacions de vulnerabilitat. 

JxCat votarà a favor de tots els punts de la moció, perquè admet que existeixen comportaments policials "que maten i maltracten" i que "s'han de condemnar i sancionar amb molta contundència" per reforçar la cohesió social. "No podem negar que hi ha polítiques institucionals i expressions que reforcen aquestes discriminacions", ha lamentat la diputada Saloua Laouaji. 

Des del comuns, la diputada Susanna Segovia, ha apuntat que el racisme institucional multiplica la segregació de la víctimes, en fets com les "detencions injustificades al transport públic", les "identificacions racials", les "devolucions en calent". També ha lamentat que la resolució demani compromís només al govern espanyol i no directament a la Generalitat, que "encara no s'ha posat a treballar en el cas dels temporers, per exemple", ha indicat Segovia.

En nom de Ciutadans, el diputat David Mejía, ha donart suport a la moció recordant que la nació espanyola ha respectar tothom independentment del seu lloc d'origen. També ha apuntat que "no es poden tolerar certes actituds policials", i que cal lluitar contra la xenofòbia i la LGTBIfòbia de manera conjunta. Ara bé, no han faltat retrets contra JxCat i ERC, recordant "l'historial tacat" de mencions racistes dels dos partits. Mejía ha repassat una a una diverses declaracions -"perles", n'ha dit-  dels representants, com el president Quim Torra, Oriol Junqueras o Anna Erra.

 Pedret, representant el PSC, ha lamentat que s'hagin declinat algunes de les seves propostes en la resolució en material de menors no acompanyats. Tot i així, els socialistes votaran a favor a 16 dels 18 punts de la moció. 

La moció, més enllà de les actuacions policials

ERC ja va registrar divendres passat al Parlament una proposta per crear una comissió d'estudi sobre "el racisme institucional i estructural en la gestió de la seguretat a Catalunya" La iniciativa arribava després que el cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent, reconegués que la policia catalana i la resta de cossos policials tenen un "biaix ètnic" en les seves identificacions.  

El Parlament ha demanat aquest dijous un “compromís” contra els discursos “més extremistes i racistes” que asseguren que estan portant a terme partits com Vox. Així, demanen al Govern que insti al govern espanyol a regularitzar les 150.000 persones en situació irregular a Catalunya i les més de 600.000 persones en l’estat espanyol, com han fet països de la Unió Europea com Itàlia i Portugal. 

La moció demana també que els ajuntaments de tot el territori català facin efectiva la obligació de tota persona a inscriure’s al padró del municipi en què resideixi habitualment, davant de la negativa d’alguns Ajuntaments a permetre el seu empadronament, així com que es reconeguin les capacitats professionals dels immigrants facilitant l’homologació de títols per tal que es puguin desenvolupar-se professionalment.

Per altra banda, el Parlament demana al govern espanyol que tanquin de manera definitiva els Centres d’Internament per a Estrangers (CIEs). Consideren que suposen un internament forçós injustificat i –tal com s’ha vist durant aquests mesos en què s’ha mantingut tancat– innecessari que perpetua una expressió de racisme institucional i estructural.