Els partits Esquerra Republicana (ERC) i Bildu han exigit la compareixença de la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carme Calvo, per la "fugida" del rei emèrit, Joan Carles I, que s'ha instal·lat temporalment a República Dominicana. Les dues formacions independentistes d'esquerra han realitzat aquesta petició, ja que ahir es va filtrar a la premsa que Calvo ha estat la responsable del govern espanyol que va negociar amb la Casa Reial la fugida del Borbó. 

Una demanda que se suma a la qual han formalitzat altres partits perquè l'executiu espanyol doni explicacions sobre l'exili del monarca com és el cas de Junts per Catalunya que ha demanat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, respongui a les preguntes del Congrés sobre aquest cas.

En concret, tant ERC com Bildu reclamen que Calvo "doni compte de les negociacions mantingudes amb la Casa Reial en relació amb aquest fet, tenint en compte les acusacions de delictes de corrupció, evasió fiscal i blanqueig de capitals que pesen sobre Joan Carles de Borbó".

Paper de la fiscalia 

Aquesta, però, no és l'única autoritat que volen que comparegui, sinó també demanen que intervingui en la comissió de Justícia la Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado. En aquest cas perquè expliqui "l'actuació de la Fiscalia en relació amb la suposada corrupció de l'entorn de la Família Reial".

Amb el seu to d'humor, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha fet una piulada a Twitter posant sobre la fugida de l'emèrit. "Tenia un acudit sobre les corrupteles de Joan Carles, però se m'ha escapat", ironitza Rufián.

Mobilitzacions al País Basc

Per la seva banda, amb el lema "Borbons fora!", Bildu ha convocat a través del seu compte de Twitter mobilitzacions en les principals ciutats basques.

El rei emèrit ha marxat del país, després que en els darrers mesos es filtressin a la premsa diverses informacions que hauria cobrat comissions per la construcció de l'Ave de la Meca. Una trama de corrupció que està investigant en el Tribunal Suprem.