La Fiscalia del Tribunal Suprem ha assumit la investigació de la construcció de la línia de ferrocarril d'alta velocitat, l'anomenat "l'AVE del desert" que uneix les ciutats de Medina i la Meca, a l'Aràbia Saudita, ja que una de les persones involucrades en els fets investigats és el rei emèrit Joan Carles de Borbó.

La investigació se centra a delimitar o descartar que hi hagi hagut delicte en els fets que van tenir lloc durant la fase II d'aquest projecte, el juny del 2014, quan Joan Carles de Borbó va deixar d'estar protegit per la inviolabilitat que reconeix la Constitució al cap d'Estat.

La Fiscalia General de l'Estat ha argumentat en una nota que "cal la pràctica de noves diligències que afecten directament el rei emèrit, que, com és sabut, es troba aforat davant la Sala Segona del Tribunal Suprem".

La Fiscalia va dictar un decret divendres en què designa aquesta investigació al fiscal de la Sala del Suprem de la especialitat de delictes econòmics, Juan Ignacio Campos. "Atesa la transcendència institucional d'aquesta investigació, es designa qui dins de la més alta categoria de la carrera fiscal, reuneix una extraordinària qualificació i experiència", s'argumenta en la nota de la Fiscalia General de l'Estat, en què s'afegeix que el fiscal Campos estarà auxiliat per un equip de tres fiscals del Suprem, que assumiran "la innegable complexitat tècnica d'aquestes diligències d'investigació".

A començament de març la Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar a la fiscalia suïssa informació sobre la investigació oberta a aquell país en relació amb els 100 milions de dòlars que Joan Carles de Borbó hauria rebut en el seu compte a Panamà per comprovar si té alguna relació amb les comissions de l'AVE d'Aràbia Saudita. Aquests diners procedeixen suposadament d'una donació feta el 2007 pel ministre de Finances de la casa reial saudita. Posteriorment des d'aquest compte s'haurien enviat part dels diners a l'antiga amant del monarca Corinna Larsen.