El rei emèrit Joan Carles I ja no és a Espanya i ja no era ni a la Zarzuela ni a la ciutat de Madrid quan s'ha publicat el comunicat anunciant que s'exiliava, segons han informat El Mundo i La Sexta. Per ara, es desconeix a quin país es refugiarà.

La decisió del rei Joan Carles d'anar-se'n a viure fora d'Espanya no suposarà cap canvi en la situació de la reina Sofia, que mantindrà la seva residència al Palau de la Zarzuela i seguirà amb la seva activitat institucional, com feia des del relleu al tron fa sis anys. La mare de Felip VI es troba de vacances al Palau de Marivent de Palma.

El rei Joan Carles i la reina Sofia estan distanciats en el pla sentimental des de fa anys, si bé han mantingut la residència a la Zarzuela en ser membres de la família reial, després de l'abdicació. 

El rei emèrit ha comunicat avui al seu fill Felip VI que s'exilia d'Espanya i ha abandonat d'aquesta manera el Palau de la Zarzuela, on encara residia. La Casa Reial ha fet pública la decisió després que els actuals monarques espanyols hagin finalitzat una ronda per les comunitats autònomes. El darrer rei que s'havia exiliat d'Espanya fins ara era Alfons XIII, però Joan Carles I segueix els seus passos com un intent de preservar el seu fill.

El rei emèrit afirma en la missiva adreçada a Felip VI que pren la decisió d'exiliar-se "amb profund sentiment però amb gran serenitat", i ho atribueix amb sordina a "certs esdeveniments passats de la meva vida privada".

"Ara, guiat pel convenciment de prestar el millor servei als espanyols, a les seves institucions i a tu com a Rei, et comunico la meva meditada decisió de traslladar-me, en aquests moments, fora d'Espanya", assenyala.

L'actual monarca espanyol ha agraït la decisió del seu pare, i no s'ha estat de defensar el "llegat" de Joan Carles I. "El Rei desitja remarcar la importància històrica que representa el regnat del seu pare, com a llegat i obra política i institucional de servei a Espanya i a la democràcia; al mateix temps vol reafirmar els principis i valors sobre els quals aquesta s'assenta, en el marc de la nostra Constitució i de la resta de l'ordenament jurídic", ha afegit.