El rei emèrit Joan Carles I, que ahir va anunciar que marxava d'Espanya, té la intenció d'instal·lar-se durant unes setmanes en una residència al complex Casa de Campo, a La Romana (República Dominicana), segons ha avançat La Vanguardia. Els Fanjul, una coneguda família molt adinerada de Llatinoamèrica gràcies a plantacions de sucre, actuaran d'amfitrions durant l'estada del monarca al país.

L'emèrit va abandonar el Palau de la Zarzuela diumenge i va passar la nit a Sanxenxo (Pontevedra, Galícia). Dilluns al matí va viatjar amb cotxe fins a Porto i allà va agafar un vol a la República Dominicana. En concret, el monarca s'ha instal·lat en un complex exclusiu a la platja de la zona de la Casa de Campo, a La Romana, al sud-est de l'illa.  Ara bé, aquesta residència seria temporal i es preveu que només s'hi estigui unes setmanes.

Joan Carles I @CASAREAL

Joan Carles I en un acte oficial / Casa Reial

Futur incert

El Borbó va comunicar aquest dilluns al seu fill Felip VI que s'exiliava d'Espanya: "Ara, guiat pel convenciment de prestar el millor servei als espanyols, a les seves institucions i a tu com a Rei, et comunico la meva meditada decisió de traslladar-me, en aquests moments, fora d'Espanya". Joan Carles I afirma en la missiva dirigida a Felip VI que pren la decisió d'exiliar-se "amb profund sentiment però amb gran serenitat", i l'atribueix amb sordina a "certs esdeveniments passats de la meva vida privada", en referència als presumptes casos de corrupció que investiga el Tribunal Suprem sobre si hauria cobrat comissions durant la construcció de l'Ave de la Meca.  

En aquesta mateixa missiva dirigida a la Casa Reial deixaria entreveure que la seva sortida és temporal, ja que hi exposa: "La meva meditada decisió de traslladar-me, en aquests moments, fora d'Espanya". 

Qui són els Fanjul?

Els Fanjul són els propietaris del complex turístic on s'instal·larà Joan Carles I. Aquests a més són molt influents a Miami, que no queda gaire lluny de la República Dominicana i on el monarca podria anar a visitar-se al metge. 

La part superior de l'organigrama del llinatge l'ocupen quatre germans: Alfonso (Alfy), José (Pepe), Alexander i Andrés Fanjul. Tal com explica la revista Vanitatis, són d'origen cubà i el seu pare va aixecar el principal consorci sucrer més gran del seu país. Ara bé, amb la victòria de la Revolució cubana i amb l'arribada el 1959 de Fidel Castro al poder, els Fanjul van fugir de l'illa i totes les seves riqueses van ser expropiades. Llavors, el patriarca va deixar un encàrrec als seus quatre fills: "Teniu el deure de reconstruir el nostre imperi".

Els Fanjul es van traslladar primer a Florida i després a la República Dominicana. Als dos llocs van implementar els seus coneixements empresarials i agrícoles. Segons The New York Times, dues de cada tres cullerades de sucre que es consumeixen als Estats Units provenen de la família Fanjul, propietària de l'empresa Florida Crystals

Actualment, però,  el seu patrimoni s'ha expandit a altres sectors i els Fanjul formen part activa de la política dels Estats Units. De fet, Pepe, que és amic de Joan Carles I des de fa més de 50 anys, és obertament republicà i un dels líders de l'exili cubà. Per contra, el seu germà Alfy va donar suport a la decisió de Barack Obama d'obrir negociacions amb Cuba.

Imatge principal: el rei Joan Carles amb el president Danilo Medina i els empresaris Alfonso i José Fanjul al complex de la Romana, a la República Dominicana, el març del 2015 / EFE