L'encara president Pere Aragonès, candidat d'Esquerra Republicana, serà el rival a batre de la resta de partits en les eleccions del 12 de maig segons ha reivinidcat la portaveu del partit, Raquel Sans. I una irrupció de Carles Puigdemont, que aquest dijous farà una conferència a Elna per explicar si finalment es presenta a o no a les eleccions del Parlament, no farà canviar aquest plantejament. "Tenim el president i la presidència, som el rival a batre per aquells que no volen que canviï res al país. Tothom utilitzarà totes les seves eines per intentar batre a Pere Aragonès", ha assegurat Sans en roda de premsa, en línia amb el que el mateix president va expressar dissabte en un acte polític de la formació, on va descriure les eleccions del maig com el moment de decidir entre ell i Salvador Illa, a qui va definir com a delegat de la Moncloa. Preguntada per les primeres enquestes que s'han publicat en aquesta precampanya, que situen a Illa com a clar guanyador i Junts per damunt d'ERC, Sans ha rebutjat comentar els sondejos: "Nosaltres rigor, feina i explicar la transformació del país", ha resolt. 

Confrontar models de país amb Carles Puigdemont

Davant la possibilitat que Puigdemont sigui el cap de llista de Junts en les eleccions avançades per Pere Aragonès, tot i que el Congrés encara no hagi validat l'amnistia després del bloqueig de les dretes al Senat, des d'ERC s'han mostrat impassibles. Recordant que Puigdemont ja va ser el número 1 del partit el 2021, quan ERC va superar Junts en vots i escons: "Celebrem que qualsevol ciutadà es pugui presentar a les eleccions amb tota la normalitat del món. Ja ho hem fet anteriorment i tenim ganes de confrontar amb Carles Puigdemont els models de país i les propostes que tenim".

La republicana ha recordat la feina d'Esquerra en els últims anys, com ara els indults "que van permetre que el secretari general de Junts sortís de la presó", i ara l'amnistia. En aquest sentit, ha llançat un dard enverinat a Junts, retraient-los el seu primer no a la llei a finals de gener que ha endarrerit la seva aprovació: "A nosaltres ens hauria agradat tenir-la aprovada dos mesos abans", ha lamentat. Per altra banda, i després que aquest dilluns s'hagi activat oficialment el compte enrere per als comicis amb la signatura del decret de convocatòria d'eleccions per part d'Aragonès, aquest dimarts el partit celebrarà un consell nacional per començar a activar la maquinària electoral. 

Per altra banda, Sans ha confirmat que aquest dimarts la consellera d'Economia presentarà al Consell Executiu la seva proposta de finançament singular -una de les grans apostes dels republicans al capdavant del Govern- una setmana més tard del fracàs dels seus pressupostos al Parlament. Sans ha defensat seguir treballant en aquest sentit tot i la convocatòria electoral: "No defugim de les responsabilitats i fins a l'últim minut en dedicarem a defensar els interessos de la gent de Catalunya". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!