El president a l'exili Carles Puigdemont anunciarà aquest dijous si és el candidat de Junts per Catalunya a les eleccions catalanes del proper del 12 de maig. Ho farà en una conferència a les set de la tarda a l'Ajuntament d'Elna, a la Catalunya Nord, segons avancen Catalunya Ràdio i RAC1 i ha confirmat El Nacional.cat. Aquest divendres l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, va explicar que el president a l'exili està disposat a tornar a Catalunya i que el detinguin. I va afegir, en una entrevista a RAC1, que "no podran impedir que sigui president si ell ho vol ser". Que Elna sigui el lloc triat per fer-hi l'anunci és molt significant, ja que va ser en aquesta petita localitat de la Catalunya Nord on es van amagar 10.000 de les urnes que es van fer servir al referèndum de l'1-O del 2017.

Des del moment en què el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar la convocatòria anticipada d'eleccions, la principal pregunta que tothom es fa és si Puigdemont serà el candidat de Junts per Catalunya. Segons Boye, hi ha una "por justificada" que Puigdemont es presenti a les eleccions del 12-M, les guanyi i vagi a la sessió d'investidura del Parlament. I això ha fet, segons va dir, que s'hagin "coordinat agendes" per fixar la data de les eleccions, fet que nega rotundament Aragonès: "He convocat eleccions el primer diumenge que era possible. La data no l'he escollit jo. L'han decidit els que han tombat els pressupostos més alts de la història", indicava en una entrevista divendres passat.

La setmana passada Puigdemont ja va avançar que li faria molta il·lusió ser al Parlament en el debat d'investidura. Ara bé, ha de decidir si renuncia a encapçalar Junts a les eleccions europees del 9 de juny. Des del partit ja han apuntat que veuen difícil que sigui candidat a tots dos comicis. 

Junts, davant d'ERC a les enquestes

El PSC guanyaries les eleccions catalanes del 12 de maig amb 36 o 37 escons, mentre que Junts avançaria ERC com a segona força amb 32 o 33 parlamentaris, un o dos més que els que obtindria ERC (30 o 31), segons l'enquesta que publica avui dilluns el diari La Razón. Segons l'enquesta de NC Report, els socialistes catalans pujarien entre 3 i 4 escons, des dels 33 de les eleccions del 2021; Junts n'aconseguiria 1 més (ara en té 32) i el PP pujaria 9 o 10 escons (actualment en té 3). La resta dels partits perdrien representants: ERC 2 o 3, ja que passaria de 33 a 30/31 escons; Vox 1 o 2, baixaria d'11 a 9/10; la CUP 2, de 9 a 7; els comuns 2 més, de 8 a 6, i Ciutadans perdria els 6 que té actualment.

Quan podrà tornar Puigdemont?

Un cop la llei d'amnistia es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), previsiblement el mes de maig o a principis de juny, i un cop hagi passat pel Senat (on el PP té majoria) i tornat al Congrés, seran els jutges i tribunals els que hauran de revisar els casos i hauran d'aixecar les mesures cautelars, com la del president Puigdemont. "El que em preocupa i em costa de creure és que tothom està posant en dubte el respecte a la legalitat per part dels jutges, em costaria creure que fessin objecció de consciència davant una llei aprovada pel poder legislatiu", apuntava Boye la setmana passada, afirmant així que no té cap dubte que els jutges aixecaran l'ordre de detenció contra el líder de Junts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!