El secretari general de Junts, Jordi Turull, als qui el darrer sondeig electoral del CEO pronostica novament una tercera posició darrere del PSC i Esquerra, confia a erigir el seu partit en una opció amb possibilitats de "liderar un govern independentista" davant del que ha qualificat de "bipartit de facto" entre els socialistes i els republicans, pels pactes al Parlament que el Govern de Pere Aragonès, en minoria parlamentària, ha tirat endavant amb acords puntuals amb els de Salvador Illa, com els darrers pressupostos que van caure pel no de la resta de forces. En un acte a la fira Castellum de Fontanilles (Baix Empordà), Turull s'ha mostrat convençut que Carles Puigdemont liderarà la llista de Junts i que això permetrà obrir una "nova etapa" centrada en l'autodeterminació i el bon funcionament dels serveis públics.

"Aquestes eleccions ja no seran en clau d'exili, sinó de retorn de tota la gent que ha persistit", ha afegit Turull, que ha reiterat que no renunciaran ni a la DIU ni al mandat de l'1-O i que els seus "referents" a l'hora de fer acords hauran de ser formacions independentistes. Amb tot, ha demanat el vot assegurant que "com més força" tinguin, més es podran acostar als objectius que plantegen. "Estem contents que hi hagi eleccions i estem preparats per oferir una nova etapa al país", ha insistit.

No a Illa; Aragonès, en l'aire

En aquesta línia de desmarcar-se d'Esquerra i PSC, el secretari general de Junts ha assegurat que Illa és el candidat del "no a tot el que surt de Catalunya" i Aragonès, un "híbrid entre la resignació i la negociació amb Madrid a canvi de res". Turull, però, no ha volgut concretar si investiria Aragonès en cas que ERC quedés per davant del seu partit als comicis, assegurant que Junts té capacitat per liderar el bloc independentista i formar Govern. Per contra, en relació amb el PSC, el líder juntaire ha refermat el no a investir Illa, al·legant que no volen "enganyar ningú". "Potser altres haurien d'aclarir-ho", ha afegit, amb el que s'albira un dard als republicans.

"Persistència per l'autodeterminació"

Turull, a més, ha insistit que no demanaran mai perdó per haver posat les urnes l'1-O i que l'acord amb el PSOE no és cap renúncia sinó un intent de resoldre el "conflicte polític" sobre dos grans "vectors": l'amnistia i l'autodeterminació. "Per tant ens hem de concentrar i la mateixa actitud de rigor, tenacitat i persistència per l'autodeterminació. Estem aquí. Si algú es pensa que amb l'amnistia ja està, està equivocat", ha reblat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!