El 14 de febrer JxCat tornarà a concórrer a les eleccions al Parlament amb el president del partit, Carles Puigdemont, com a número u de la candidatura per Barcelona. Puigdemont ha mostrat aquest vespre la disposició a encapçalar la llista, si així ho ratifiquen els afiliats, fent tàndem amb la presidenciable de Junts, Laura Borràs, escollida en la primera urna del procés de primàries.

"Per tot el que hi ha en joc, per tot el que hem de fer possible, per tot el que no hem renunciat ni renunciarem, per aconseguir que a la llarga llista de presidents de la Generalitat hi hagi finalment una dona, Laura Borràs, proposaré a l'executiva de JxCat encapçalar la llista de Barcelona", ha argumentat Puigdemont.

Votació de la militància

Amb tot, ha subratllat, serà la militància qui l'haurà de ratificar com a cap de llista en el marc de la tercera votació del procés de primàries.

Després que la segona urna de primàries va escollir els vuit noms que seguiran Borràs per Barcelona, els quatre primers de Girona i els tres primers de Tarragona i Lleida, serà l'executiva qui acabarà de completar les llistes de les quatre circumscripcions. És en aquest punt on Puigdemont podria ser incorporat com a número u per Barcelona.

Tot seguit, la llista es tornarà a sotmetra a la validació dels afiliats que hauran de votar una un tots els noms que no hagin estat escollits de manera directa en la primera o la segona votació. També el del president.

Puigdemont ja havia anunciat que tenia intenció de participar a aquest comicis per "liderar i acabar el treball" però es mantenia el dubte sobre el lloc que ocuparia a les llistes. Tot i que els candidats han estat escollits a través d'un procés de primàries en dues rondes, el reglament deixa la porta oberta a la possibilitat que el president de la formació figuri a la llista davant de Borràs, que el 29 de novembre va ser escollida en la primera urna de les primàries.

La decisió del líder independentista s'ha fet pública a través d'un vídeo en què apareixen plegats Puigdemont i Borràs. La presidenciable descriu la proposta com un "privilegi i una gran responsabilitat". "Ho farem possible i farem història junts", assegura.

Puigdemont ja va encapçalar des de l'exili la candidatura de JxCat a les eleccions del 21-D del 2017. Això no obstant, el veto del Constitucional a la seva investidura va provocar que el 30 de gener del 2018 el president del Parlament, Roger Torrent, ajornés en el darrer moment el ple en què s'havia de sotmetre la seva candidatura a la votació del ple del Parlament.

Després d'aquesta primera proposta, tampoc van prosperar les candidatures proposades per JxCat de Jordi Sànchez i Jordi Turull. Finalment va ser Quim Torra, el candidat proposa i investit.

Aquest cop, JxCat volia evitar que es tornés a produir aquesta situació presentant des del primer moment un candidat per assumir el paper de presidenciable sense obstacles.

 

A la imatge principal, Carles Puigdemont i Laura Borràs en una imatge a Brussel·les