La tensió entre les dues forces que integren el govern són evidents després de la suspensió de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Amb tot, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, sosté que aquesta tensió no ha d'afectar a l'executiu i apunta que el principal factor que desestabilitza el Govern són les discrepàncies i el soroll intern que hi ha dins de Junts per Catalunya, no les discrepàncies entre els socis de la coalició.

Marta Vilalta, en una entrevista a l'agència Efe, ha assegurat que "el Govern no hauria de ressentir-se" per la suspensió de Laura Borràs i ha insistit que ERC treballa per "estabilitzar i reforçar el Govern, perquè pugui ser útil per a la ciutadania i pugui desplegar el seu pla de govern". Uns objectius que són compartits "majoritàriament" per JxCat, al parer de la portaveu d'ERC.  En aquest context, la secretaria general adjunta dels republicans apunta que "el principal factor desestabilitzador del Govern no són les discrepàncies entre els socis de coalició", sinó "el mateix soroll dins de Junts per Catalunya".

Per superar aquesta situació, Vilalta fa una crida a la responsabilitat a Junts per Catalunya per evitar que les seves discrepàncies internes afectin l'estabilitat de l'Executiu.  Així ha apostat per tenir "una actitud constructiva, intentar refer consensos i acords" i posar l'èmfasi en l'"acció política que està fent el Govern de la Generalitat". "De tots aquells que solament ens busquin amb retrets, soroll o intentant embrutar les institucions, ens apartarem. Això no és útil, ni ens reforça com a moviment independentista", ha afegit Vilalta.

ERC i la presidència en funcions del Parlament

Quan a la presidència del Parlament, que ha assumit en funcions la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés, Marta Vilalta ha tornat a oferir a Junts per Catalunya pactar una fórmula perquè aquestes competències recaiguin en Junts. Per Vilalta, això seria "el més responsable, raonable i fidel a l'acord de coalició" signat per ambdues formacions en 2021, però ha advertit que si JxCat es nega a assumir aquesta responsabilitat, ERC no farà "deixadesa de funcions". "Que ningú es preocupi: mentre tinguem sota la nostra responsabilitat aquestes competències, les exercirem amb la màxima exemplaritat, honorabilitat i vocació de servei", ha afirmat.

Lluís Puig i la reforma del reglament

Precisament, una de les qüestions que haurà d'abordar Laura Verges de mantenir-se la situació actual és si Lluís Puig pot continuar delegant el seu vot. La Mesa presidida per Laura Borràs els comptabilitzava malgrat la prohibició expressa de la justícia. Vilalta ha explicat que ara hi ha uns acords de la Mesa, que són vàlids i la voluntat és treballar per garantir els drets parlamentaris de Lluís Puig. Per garantir-los, ha afegit, ERC vol "explorar canvis en el reglament del Parlament", fins i tot "de forma exprés", que permetin "no solament mantenir una delegació de vot i que pugui participar en alguna comissió, sinó mantenir tots els seus drets com a diputat".