Junts ha respost a la suspensió de Laura Borràs com a diputada i presidenta del Parlament a través d'un vídeo del secretari general del partit, Jordi Turull. El responsable de la formació ha reiterat el suport a la presidenta i a la seva decisió de no renunciar al càrrec, i ha assegurat que Junts no presentarà cap nom per substituir-la. Tot i que carrega amb contundència contra la decisió de suspendre Borràs amb el vot d'ERC, entre d'altres grups, i denuncia que això "vulnera la presumpció d'innocència per interessos partidistes", Turull no ha fet cap referència a l'efecte que aquesta votació pugui tenir sobre el Govern. De fet, conclou la intervenció amb una crida a la unitat i a "aturar la dinàmica cainita que impulsen alguns sectors independentistes".

"Tot i les dificultats i decepcions personals i polítiques, Junts mai no atiarà la flama de la divisió entre independentistes. El nostre adversari és l'Estat i no altres independentistes, per molt que pensem que s'equivoquen", ha assegurat Turull, que ha advertit que aquestes situacions només beneficien aquells que volen la "rendició de l'independentisme".

Eliminar adversaris

Prèviament, el secretari general ha defensat amb contundència la presidenta; ha retret que aquells que l'han volgut inhabilitar institucionalment no podran inhabilitar-la políticament; i ha denunciat que s'ha "fet servir el reglament del parlament per satisfer les ganes d'eliminar adversaris". "Els ha pogut més la pulsió destructiva que la protecció de drets personals i institucionals", ha retret.

Segons el secretari general de Junts, "per primera vegada el Parlament s'ha anticipat a la justícia espanyola que fa temps que decideix qui ha de presidir i qui no ha de presidir el Parlament i la Generalitat". "Avui s'han sincronitzat perfectament la justícia espanyola i tres grups parlamentaris per decidir qui no ha de seguir presidint el Parlament. Avui s'han ajuntat la fam i les ganes de menjar. Fins ara això anava de guerra bruta, lawfare i avui s'hi ha afegit partidisme", ha retret.

 

En una referència implícita a ERC i l'aposta per la desjudicialització de la taula de diàleg, ha retret que "no es pot demanar que es desjudicialitzi la política catalana i al mateix temps fer el que s'ha fet avui, que es suspendre Borràs abans que sigui jutjada".

Per tot plegat, ha assegurat que el partit comparteix al cent per cent la decisió de Borràs de no dimitir i, per això, Junts no proposarà cap persona per substituir-la.