Cap sorpresa.  El Tribunal Constitucional (TC), reunit aquest dilluns, ha estimat el recurs d’empara presentat per Carlos Carrizosa i altres diputats del grup de Ciutadans (Cs) al Parlament de Catalunya, que van denunciar els acords de la Mesa del Parlament, de 25 i 26 de març de 2021, que va admetre la petició de delegació de vot del diputat de Junts i exconseller Lluís Puig Gordi, exiliat a Bèlgica. El TC també ha admès el recurs de VOX  en el mateix sentit i ha anul·lat l’acord de la  mesa sobiranista del Parlament. El tribunal de garanties ja va avançar aquesta nul·litat el 27 de juny passat, quan va anunciar que acceptava el recurs presentat pel líder del PSC i diputat Salvador Illa. La votació era pel ple d’investidura de Pere Aragonès (ERC) com a president de la Generalitat, que va comptar amb el suport dels membres de Junts, ERC i la CUP (74 vots a favor) i el vot en contra del PSC, Vox, Comuns, Cs i PPC (61 vots).

Novament, el Tribunal Constitucional (TC) ha avançat  només la resolució, però no els arguments de la sentència. En el comunicat, s’indica que el TC considera que s’han vulnerat el dret dels recurrents a exercir les seves funcions representatives, que estan en connexió amb el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants.

Espejel, la ponent

La magistrada Concepción Espejel, vinculada al PP,  és la ponent d’aquesta nova ingerència al Parlament de Catalunya. En la resolució, el TC manifesta que “s’ha de restablir als recurrents el seu dret” i per això declara la nul·litat dels acords de la Mesa del Parlament del 26 de març de 2021, que va rebutjar la sol·licitud de reconsideració plantejada pel grup de Cs contra l’acord de la presidenta, Laura Borràs, d’admetre a tràmit  la delegació del vot del diputat Lluís Puig a favor de Gemma Geis, durant la sessió parlamentària del 26 de març. I s’indica que la nul·litat de l’acord “té l’abast de l’expressat en el fonament jurídic 4”, que per ara es desconeix, ja que no s’ha comunicat la sentència íntegrament. Normalment, el TC només acota la suspensió en aquella votació per no provocar més afectacions. La resolució del TC que admet el recurs d’empara del PSC encara no s’ha comunicat.

Recompte del vot

Precisament, el Parlament va viure un ple mogut la setmana passada, ja que es va comptar manualment el vot del diputat de Junts, Lluís Puig, tot i que la Mesa del Parlament ja va ser advertida pel TC que  havia anul·lat el seu vot.  Els partits d’ERC, Junts i la CUP han  assegurat que aquest vot es publicarà oficialment, sense afectar els funcionaris, però no s’ha dit quan, fet que, per ara, implica no haver desobeït el TC.