Esquerra Republicana s'ha abstingut aquest dimarts en la votació per permetre que Lluís Puig pugui participar de forma telemàtica a les comissions del Parlament. La petició que havia fet el mateix exconseller a l'exili durant una Comissió d'Afers Institucionals s'ha tractat a la Mesa del Parlament ordinària d'aquest matí, i ha sortit aprovada amb el vot a favor de Junts i la CUP, l'abstenció d'ERC i el vot en contra del PSC, segons han explicat fonts parlamentàries.

Així doncs, han estat els vots de Junts per Catalunya i la CUP els que han permès que el diputat a l'exili pugui participar en comissions. Preguntada per aquesta qüestió en roda de premsa, la portaveu dels republicans Marta Vilalta ha explicat que van demanar un informe als lletrats sobre aquesta qüestió i que aquests van plantejar dubtes sobre la viabilitat de la proposta de les comissions híbrides, i ha defensat, seguint aquest informe, que per evitar vulnerar els drets de Lluís Puig, el millor seria una reforma del reglament del Parlament per garantir els seus drets.

Aquesta votació arriba després que Puig demanés participar a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI). Va ser en la sessió del passat 14 de juliol quan el president de la CAI, el socialista Jordi Terradas, va impedir que l'exiliat participés telemàticament a la comissió. Va ser una petició que va presentar Puig després que el Tribunal Constitucional anul·lés les seves delegacions de vot, i Terradas va decidir elevar la qüestió a la Mesa del Parlament perquè decidís sobre la viabilitat d'aquesta opció. Llavors la Mesa va encarregar un informe que recomana "no fer-les" sense reformar abans el reglament. 

Les intervencions telemàtiques a les comissions del Parlament

En època de restriccions per covid, i d'acord amb el que va establir la Mesa, les comissions del Parlament es feien en format híbrid i hi podien intervenir diputats telemàticament. De fet, aquest format va permetre que el mateix Lluís Puig pogués participar a la CAI. Però les mesures contra la covid ara ja no estan vigents.

Fora del període de restriccions per la pandèmia, només intervenen telemàticament a les comissions els compareixents però no diputats, que poden delegar el seu vot en un company de partit. En canvi, en les reunions de la Mesa del Parlament sí que hi ha hagut la participació telemàtica d'alguns dels membres. En aquest cas, la seva presència no pot ser substituïda per ningú perquè només poden formar part de la reunió els membres de la Mesa.