Un cop suspesa la presidenta del Parlament, Laura Borràs, Esquerra Republicana ha rebutjat valorar la compareixença on Borràs ha carregat contra el PSC, els republicans i la CUP per la seva decisió. En roda de premsa, Marta Vilalta ha manifestat una vegada més el seu compromís contra la corrupció i ha instat Junts per Catalunya a decidir en quina persona han de recaure les funcions dutes a terme per Borràs fins ara. Els republicans ja van explicar fa uns dies que respectaran el compromís que es va adquirir durant el pacte d'investidura de Pere Aragonès consistent en el fet que sigui Junts qui ostenti les responsabilitats de la presidència. Amb el reglament en mà, de moment és la vicepresidenta primera a qui tocarà exercir des d'aquest moment aquestes funcions, la republicana Alba Vergés, fins que Junts decideixi una altra opció, si ho troba oportú.

🔴 Laura Borràs, suspesa com a presidenta del Parlament | DIRECTE

Per això Vilalta ha instat el partit de Laura Borràs i Jordi Turull a fer "propostes per garantir l'acord de coalició i les atribucions de la presidència que li pertoquen", i ha manifestat la seva predisposició a parlar amb Junts, a escoltar i quin acord volen. Mentrestant, ha assegurat que Vergés exercirà de presidenta de la "millor manera possible", i ha defensat que la Mesa del Parlament ha actuat amb "coherència i responsabilitat" suspenent Borràs d'acord amb l'aplicació de l'article 25.4.

De fet, Vilalta ha sortit al faristol al costat de diversos representants del seu partit, una decisió d'ERC per mostrar que la decisió de suspendre a Borràs ha estat col·lectiva: "En aquest camí cap a la república no hi cap ser tolerant amb les sospites de corrupció". No ha estat una decisió col·lectiva, però, de l'independentisme, ja que Junts per Catalunya ha fet costat a la seva presidenta, però ERC ha assegurat que malgrat la diferència, l'acord de Govern no perilla.

 

Qui si ha demanat una reflexió al conjunt de l'independentisme, ha estat Laura Borràs en la seva compareixença, en la qual ha acusat els diputats del PSC, ERC i CUP d'actuar com "jutges hipòcrites" i els ha retret que treballin en l'autonomisme. A més, ha assegurat que no dimitirà i que per tant, no es podrà nomenar una nova presidenta. Poques hores abans, ha fet declaracions al Parlament l'expresident de la Generalitat Quim Torra, que ha demanat a Junts fer una reflexió, suggerint indirectament que el partit es plantegi la sortida de Govern després d'aquesta suspensió.