El cas dels alcaldes del Maresme de Junts que demanen l'expulsió de migrants multireincidents continua portant cua. I aquest dilluns ha estat Esquerra Republicana qui ha carregat contra el partit per haver "defensat" posicionaments de la ultradreta amb aquesta problemàtica, lamentant la deriva de formacions com Junts per Catalunya cap a "posicionaments simplistes". "Evidentment, estem a favor d'abordar la multireincidència, però no es pot fer mai assenyalant les persones immigrades perquè això afavoreix el discurs d'odi. És una irresponsabilitat assenyalar-los", ha lamentat la portaveu Raquel Sans en roda de premsa. La republicana ha insistit en el fet que és important solucionar aquesta problemàtica però que això no és pot fer simplificant el discurs: "I les persones que són multireincidents i són nascudes a Catalunya? Per aquests casos no s'ha de buscar solució", s'ha preguntat Sans, que ha recordat que el 18 de desembre és el dia de les persones migrades i que s'ha de vigilar molt on es posa el focus en casos com aquests per no "deshumanitzar-les".

La portaveu ha recordat que al Congrés es va aprovar una llei en aquest sentit a proposta d'ERC i que la solució ha de passar per "abordar les desigualtats socials" i fer-ho des del "rigor i la seriositat". Hores més tard, des de la CUP han reclamat la reprovació d'aquests alcaldes junatires per, segons el partit, promoure "discursos d'odi" vers els migrants i de "donar ales a la ultradreta" amb propostes que han definit coma classistes i xenòfobes, en referència a l'expulsió de migrants multireincidents. El regidor de la CUP a l'Ajuntament de Calella, Betu Comàs, ha criticat que, si bé els problemes de reincidència existeixen, "assenyalar els migrants com a responsables del problema és irresponsable i només aporta alarmisme" .

Aquesta setmana abans de les festes de Nadal està marcada per dues reunions importants: la de Pere Aragonès i Pedro Sánchez que ha de tenir lloc dijous i la reunió dels partits polítics convocada també pel president de la Generalitat per analitzar la situació de l'educació i buscar solucions després dels mals resultats a les proves PISA. Sobre aquesta trobada, des d'ERC asseguren que esperen que serveixi per "abordar una qüestió que per nosaltres és de vital importància, com l'educació", després d'uns resultats que han descrit de preocupants. "Cal revertir una tendència de la millor manera possible", ha reflexionat, però recordant que aquest Govern republicà ha estat l'encarregat de revertir les retallades que patia el sistema educatiu. Tot i deixar clar que els resultats a PISA eren una qüestió multifactorial, la setmana passada Raquel Sans ja va assenyalar que els alumnes que havien fet la prova eren els mateixos que havien après a llegir i escriure durant les retallades. 

Crítiques al PSC per prioritzar el Hard Rock a la sequera 

Pel que fa la trobada de presidents d'aquest dijous, Sans ha defensat que és "important" ja que "forma part del procés de negociació que va iniciar ERC", unes converses que "van donant els seus fruits", entre les quals la llei d'amnistia. Sobre aquesta, la portaveu republicana ha mantingut que la porta a presentar esmenes continua oberta sense que això signifiqui que ERC en presenti forçosament. Respecte de la negociació pels pressupostos, Sans ha recordat que el Govern ha obert negociacions amb comuns, CUP, PSC i Junts, i ha lamentat que el principal partit de l'oposició, en referència al PSC, hagi prioritzat projectes com el Hard Rock, imprescindible segons els socialistes per negociar uns nous comptes, i no matèries com l'educació o la sequera. 

Aquest dilluns han aterrat a Catalunya un grup d'eurodiputats en una missió per comprovar el funcionament de la immersió lingüística, que Sans ha descrit com a "fruit de l'obra política de Dolors Montserrat". "No hi ha cap problema respecte de la immersió", ha insistit la portaveu d'ERC, que ha reduït la missió del Parlament Europeu com un nou intent del PP per boicotejar la llengua catalana.