Esquerra Republicana està intentant no comentar gaire els moviments interns de Junts per Catalunya, però els d'Oriol Junqueras no volen deixar passar alguns advertiments. Un cop escollida l'executiva de Jordi Turull i Laura Borràs, el següent pas és la ponència, i el nou equip plantejarà a les bases si cal continuar al Govern. Davant d'aquesta opció en mans de la militància, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha valorat la possibilitat: "Ens sorprendria que una formació política que forma part del Govern vulgui posar en risc un govern independentista i republicà que fa un any que camina".

 

En una roda de premsa des del faristol del Parlament aquest dimarts a la tarda, Vilalta ha assegurat que respecta els processos interns de tots els partits, i no ha volgut entrar en més polèmica: "És Junts qui pot explicar les passes que farà i les decisions que poden arribar a prendre", ha assegurat. Els de Borràs i Turull votaran la ponència a la segona part del congrés que es farà el 15 i 16 de juliol a la Farga d'Hospitalet, després de la renovació del partit feta aquest dissabte, que pot representar un punt d'inflexió en el paper d'aquesta formació dins de l'executiu de Pere Aragonès.

Més enllà de les qüestions internes de Junts, la portaveu dels republicans ha volgut aprofitar la seva compareixença per celebrar el dictamen favorable del Consell de Garanties Estatutàries que avala la proposició de llei sobre el català pactada entre el PSC, ERC, Junts i comuns i que els partits de la dreta havien intentat aturar. En aquest sentit, ha celebrat que "es posi fi al filibusterisme" de Vox, Ciutadans i PP. 

Així, una vegada més, ha defensat que la llei recull els consensos sobre el català davant d'aquells que parlen d'apartheid lingüístic "sense vergonya i sense conèixer mínimament que va suposar l'apartheid", en referència a aquests partits de la dreta. Després del moviment d'aquests tres partits, finalment la proposició de llei s'aprovarà, si res no canvia, aquest dimecres a primera hora, abans d'iniciar-se un nou ple del Parlament, i ho farà amb fortes crítiques de qui ni ha volgut participar d'aquest pacte: la CUP

Es reunirà Aragonès amb Sánchez?

El CatalanGate cada dia va perdent força al focus mediàtic, i la resposta del govern espanyol continua sent igual d'insuficient. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va apostar des d'un inici per una reunió amb el president espanyol, però encara no hi ha data. Això també se li ha preguntat a Vilalta, que ha assegurat que allò important són els continguts a tractar en aquesta trobada i que l'executiu sigui transparent amb el cas Pegasus: "De fotografies anem servits. Ja en tenim moltes. Calen fets".