No era cap secret que la cohabitació entre la nova presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general del partit, Jordi Turull, no seria un camí de roses. El que era menys previsible era que la primera crisi esclatés en ple congrés del partit, just en el moment en què es van fer públics els resultats de les votacions de la nova direcció. La tensió es va disparar no només perquè Turull i la vicepresidenta Anna Erra, dos dirigents provinents de les files convergents, van superar Borràs a la votació, sinó perquè, a més, dos dels noms que va proposar la presidenta per a la nova executiva, un d'ells el secretari d'organització, no van aconseguir el 50% de vots imprescindible per assumir el càrrec. Tot plegat ha tornat a fer créixer la mala maror en les relacions entre Borràs i Turull. En nou secretari general serà, segons el reglament d’elecció de càrrecs, responsable de proposar un nou candidat a la secretaria d'organització en el termini d'un mes.

En un primer moment es va assegurar, amb el congrés d'aquest dissabte encara en marxa, que hi havia un acord a la cúpula del partit per donar entrada a tots els noms proposats malgrat el resultat advers. Aquesta possibilitat, però, ha provocat la resposta de diverses agrupacions comarcals, que argumenten que la barrera del 50% s’ha aplicat en tots els procediments electorals interns que s’han fet fins ara i que aquest no pot ser una excepció. Així les coses, l'intent de l’entorn de la presidenta perquè els dos dirigents accedeixin a l’executiva malgrat no haver aconseguit els vots, està tensant la relació amb els turullistes, que aposten per aplicar el reglament que va aprovar la militància abans del congrés. 

L'acta del congrés certifica

Aquest migdia, segons ha pogut saber ElNacional.cat, Junts ha rebut l'acta de la mesa del congrés en què es fa constar que el candidat a la secretaria d'organització, David Torrents, no ha aconseguit ser escollit en no superar el mínim de vots requerits com tampoc la candidata a vocal Ester Vallès. L'acta també fa constar que Miquel Sàmper ha presentat la dimissió per incompatibilitat amb el càrrec que ostenta a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat.

El congrés d’aquest dissabte a Argelers (Rosselló) va votar els noms de la nova direcció del partit que havien pactat prèviament Borràs i Turull per evitar un enfrontament entre les famílies de Junts. Això no obstant, la votació, que va registrar una participació inferior al 40% del total de la militància, va fer evident un vot de càstig als noms proposats per Borràs, començant per ella mateixa que va quedar situada en tercer lloc i per la vicepresidenta Aurora Madaula (919), que amb prou feines va superar el 50% dels vots de la vicepresidenta més votada, Anna Erra (1.791 vots).

El reglament d’elecció de càrrecs de l’executiva assenyala clarament que per ser escollit cal aconseguir “més del 50% dels vots del candidat a l’executiva nacional més votat”. Això deixa fora de la direcció l’aposta de Borràs per a la secretaria general, David Torrents, que va aconseguir 818 vots, enfront dels 1.854 que va rebre Turull. El mateix passa amb Ester Vallès, que va quedar en darrer lloc entre els vocals amb 908 vots. A més, un tercer nom inclòs a la candidatura per Borràs, l’exconseller Miquel Sàmper, que va quedar situat com el tercer candidat menys votat, haurà de ser substituït perquè ha optat finalment per mantenir el seu càrrec a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que és incompatible amb tenir responsabilitats a un partit.

Nou candidat

Segons l’article 11.2 del reglament “en el cas que quedi vacant el càrrec de secretari d’organització o el de secretari de finances, el secretari general tindrà un mes per a proposar un nou candidat, sempre respectant el criteri de la paritat”. Aquesta proposta hauria de ser ratificada, de nou, per la militància.

La tensió es va fer evident ja a Argelers i ha anat creixent al llarg del cap de setmana. L'entorn de Borràs no amaga la profunda irritació pel revés a les votacions i, de fet, ho ha fet saber públicament. A través d’una piulada, Madaula va atribuir el càstig que va patir a la cimera al fet que defensen la independència. “Hi ha gent que ha tancat la carpeta de la independència. I els que no ho fem, fem nosa”, va retreure.

Aquesta piulada va irritar els turullistes que recorden que el conseller està inhabilitat i va ser més de tres anys a la presó per la seva participació a l’1-O. A més, a parer d’aquests dirigents entre els quals no ha passat desapercebut que la presidenta ha retuitat la piulada de Madaula, resulta “profundament irresponsable” parlar en aquests termes de la formació de la qual l’acaben de nomenar vicepresidenta.