"Ja no hi ha esculls ni diferències insalvables". Així de clara ha estat la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, sobre com avancen les negociacions pels pressupostos de l'any vinent amb el PSC i Junts. Després de l'acord a què va arribar el Govern amb els comuns la setmana passada, els republicans han volgut reblar la pressió sobre els dos actors amb qui s'està encara negociant. El passat dijous i divendres van acabar les reunions tècniques i sectorials amb Junts i el PSC, de manera que a partir d'ara s'obre un nou escenari: el de les trobades per arribar a acords concrets. Però tot i aquest horitzó, ERC ha assegurat que la seva intenció és arribar a un acord "el més aviat possible". I ha llançat un avís contra els de Salvador Illa i els de Borràs i Turull: "Si algú vol dilatar per dilatar pensant que així fan mal al Govern s'equivoquen". Vilalta fins i tot els ha acusat de "buscar excuses" per no firmar l'acord.

Els socialistes no ho acaben de veure així, i ja han marcat quin és l'impediment que avui dificulta l'acord amb el Govern: els seus "projectes fonamentals" com ara el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport de Barcelona i la Ronda Nord. La setmana passada, la portaveu Alícia Romero ja va assenyalar que era indispensable que l'executiu destinés una partida pressupostària a aquests projectes si volia el seu vot als comptes, però Marta Vilalta ha descartat el reclam de dalt a baix. "No requereixen una dotació pressupostària de la Generalitat", ha afirmat. "Cada projecte té una carpeta i segueix el seu curs". Així, ha recordat que el Hard Rock ja va rebre un informe desfavorable recentment i que no accepten que l'aeroport trepitgi territori de La Ricarda, com pretenia Aena.

 

Enfront el reclam del PSC, s'ha defensat passant la pilota a l'Estat i al·legant que no pertoca al Govern invertir en els estudis i l'elaboració del Hard Rock. "Qui ha de finançar aquests projectes és l'Estat, i no els pressupostos de la Generalitat", ha dit, acusant els socialistes de voler "confondre qüestions". De fet, ha recordat que el PSC tampoc va treballar per "influir gaire" en els pressupostos generals de l'Estat i aconseguir partides per aquests projectes. Més enllà de rebutjar destinar una part dels comptes al Hard Rock per aquest motiu, també ha subratllat la necessitat d'establir "consensos territorials i socials", sense els quals no poden tirar-se endavant els projectes.

La negociació del Govern amb el PSC i Junts, doncs, ha de culminar aviat, segons ERC. Aquest dilluns els republicans no s'han atrevit a fixar cap data concreta abans de la qual volen tenir els pressupostos acordats, però sí que han llançat una advertència a tots dos actors: ERC no esperarà interminablement. "Si arribat el moment ens trobem que l'acord només s'està dilatant per dilatar, és possible que el Govern hagi de pensar a aprovar-los encara que no tingui un acord definitiu", ha avisat Vilalta. El PSC ja ha advertit reiteradament que si es porten els comptes al Parlament sense el seu vistiplau, presentaran una esmena a la totalitat. Davant d'això, l'enèsim avís de la portaveu republicana: "Hem arribat a un punt de la negociació en què som a prop d'un acord definitiu. Ja el tenim amb els comuns. Amb els altres, a què esperem?".

El PSC descobreix que ERC és independentista

D'altra banda, Vilalta també s'ha pronunciat sobre els recents retrets de Salvador Illa, acusant els republicans d'"enganyar" la ciutadania defensant la celebració d'un nou referèndum. "Potser hi ha algú que ha descobert avui que ERC és independentista", ha sentenciat. "D'enganyar no enganyem ningú. Defensem la república catalana per garantir drets i justícia perquè ja hem vist que en el marc de l'Estat espanyol això no és possible", ha dit, mencionant també com a exemple l'intent del PP d'utilitzar la justícia per evitar la tramitació de la reforma judicial, polèmica que ha sacsejat el Congrés dels Diputats aquests dies. I en aquest camí cap a la independència, Vilalta ha tornat a defensar que la millor opció és arribar-hi fent ús de la democràcia i de la negociació. "L'esperança no la perdem mai", ha conclòs.