L'acord pels pressupostos que escenificaran aquesta tarda el Govern i els comuns no inquieta el PSC. Malgrat que els socialistes tenen tants diputats com ERC, i que aquests han optat per prioritzar els de Jéssica Albiach, el líder del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que la seva aposta continua sent la mateixa: aconseguir uns bons pressupostos, triguin el que triguin. Ell mateix s'ha reunit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al migdia, després de la sessió de control al Govern i quan aquest ja es disposava a anunciar el pacte rubricat amb els comuns. "Li he dit que les coses estan molt verdes", ha explicat als mitjans de comunicació. "Estem lluny d'un acord encara, s'ha de treballar molt més".

L'advertència no és nova. De fet, ja la va fer aquest dimarts la portaveu del PSC, Alícia Romero, si bé reconeixia que s'han accelerat les reunions. Salvador Illa també ha assegurat que "el mètode de treball ha millorat", però s'ha espolsat les presses que ara posen sobre la taula els republicans recordant que ell ja fa mesos que allarga la mà pels pressupostos i advertint que ara prioritza que hi hagi un bon acord sense cap calendari fixat. Pel que fa a l'acord entre Govern i comuns, ha admès que encara no el coneix i que quan es faci públic l'estudiaran per veure "quines implicacions té". Això sí, no ha evidenciat cap motiu per fer creure que el pacte previ amb els de Jéssica Albiach hagi de ser un escull en les negociacions entre executiu i PSC, que continuaran la seva via prevista els pròxims dies amb més reunions.

Missatge a García-Page i al conjunt de l'independentisme

D'altra banda, Salvador Illa també ha revelat que s'ha posat en contacte amb el president de Castella-La Manxa, Emiliano García Page, després que aquest hagi carregat amb contundència contra la reforma del Codi Penal i la derogació de la sedició pactada pel govern espanyol amb ERC. En defensa de la postura socialista, el líder del PSC li ha compartit tres missatges: la necessitat de tenir "altura de mires" en un moment en el qual és indispensable treballar "per la concòrdia i el retrobament a Catalunya"; que allò bo per a Catalunya és bo per a Espanya; i que els socialistes catalans són "la garantia del compliment íntegre de la Constitució" al nostre territori.

No només s'ha quedat aquí, sinó que també ha tingut paraules per ERC i el conjunt de la ciutadania catalana. Després que els republicans hagin mantingut la seva aposta per l'acord de claredat, concretant ara els percentatges necessaris per fer possible la independència de Catalunya en un hipotètic referèndum, Illa ha donat un cop sobre la taula. "Demano a ERC que parin d'enganyar la ciutadania, que tinguin coratge i diguin la veritat. No hi haurà referèndum d'autodeterminació a Catalunya", ha sentenciat, assegurant que la gent ha passat pàgina al procés. L'única alternativa que ha plantejat a aquesta votació són els comicis del Parlament. "Quan toqui, eleccions, i els ciutadans podran escollir".