ERC veu una "aberració" la sentència del TJSC que s'ha fet pública aquest dilluns al migdia i que condemna per desobediència els membres de la Mesa del Parlament Lluís Guinó, Ramona Barrufet, Anna Simó i Lluís Corominas. 

Així ho ha expressat la secretària adjunta de la formació, Marta Vilalta, en la roda de premsa posterior a l'executiva, en què ha demanat que "es demani perdó" per la "persecució al parlamentarisme català" i ha advertit que la repressió "no aturarà un projecte tan transversal com és l'independentisme".

Vilalta ha criticat que la causa general contra l'independentisme no s'aturi i que encara quedin "moltes causes obertes". "Qualsevol cosa que no sigui demanar perdó i l'absolució cap al parlamentarisme català serà una injustícia més que viu aquest país. No es jutgen uns fets, sinó que es busca venjança. Per això la presidenta Forcadell és a la presó", ha denunciat.

Marta Vilalta - Marc Puig

La dirigent republicana ha insistit a resoldre el conflicte mitjançant l'amnistia / Foto: Marc Puig (ERC)

Com a solució d'aquesta persecució i del conflicte en general, la dirigent republicana ha insistit en l'amnistia i el dret a l'autodeterminació i ha assegurat que des del partit donaran suport i acompanyaran la proposta de llei d'amnistia de la plataforma Amnistia i Llibertat. "Totes les propostes que vagin en aquesta direcció són benvingudes per avançar cap a un dels objectius que tenim", ha informat.

I la taula de diàleg?

Preguntada per la taula de diàleg, Vilalta ha volgut deixar clar que "nosaltres no l'abandonarem mai", però no ha concretat si duran a terme accions concretes per reunir-la pròximament, tot i que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, és ara la màxima autoritat dins de l'Executiu. "El Govern decidirà les millors mesures en aquest sentit. Hi ha d'haver un acord en la delegació catalana per saber quins són els següents passos respecte a la mesa. Les accions seran un acord de Govern", ha aclarit.

En aquest àmbit, la portaveu també ha defensat les propostes de l'independentisme per a la resolució del conflicte, però ha retret a l'executiu del PSOE i Unidas Podemos que no "tenen clar" quines són les seves.

Sostre de despesa, el primer pas dels pressupostos generals

Pel que fa a la votació del sostre de despesa, que se celebrarà demà al Congrés dels Diputats i que suposa el primer tràmit dels pressupostos generals de l'Estat, Vilalta ha anunciat que el posicionament del grup d'ERC es farà públic el mateix dia.

Tanmateix, sí que ha comentat que el projecte presentat va en la línia "del que sempre hem demanat, que és que cal afrontar la crisi amb més inversió i més despesa, per tal de posar en circulació els recursos per a tots aquells que ho necessitin".

Crida a la "responsabilitat col·lectiva"

Després del primer cap de setmana amb el tancament de restaurants i bars i la limitació d'aforaments en comerços​, Vilalta ha fet una crida a la "responsabilitat i solidaritat col·lectiva". "O seguim treballant tots junts contra el virus o no ens en sortirem", ha advertit.

D'aquesta manera, la republicana ha insistit en la reducció del contacte i la interacció social per evitar tornar a les xifres de la primera onada. Vilalta també ha lloat les mesures "proactives" de la Generalitat a l'hora de "salvar vides" i de "respondre a la crisi social i econòmica".