1. L'adéu a CDC i les "hienes" d'Homs

La candidatura Democràcia i Llibertat, amb què Convergència concorre a les eleccions del 20D junt amb Demòcrates per Catalunya i Reagrupament, serà la llavor d’un nou partit que es començarà a posar en marxa a començament de l’any vinent i que agruparà persones provinents del món liberal, socialcristià i socialdemòcrata de Catalunya. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat en funcions i de CDC, Artur Mas, en l’acte de presentació d’aquesta candidatura al Congrés, que encapçala Francesc Homs. El conseller en funcions de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, també aposta per aquesta sortida en una entrevista a El Nacional. I la vicepresidenta Neus Munté també insisteix en aquesta solució en declaracions a aquest diari. En la presentació de la candidatura per a les eleccions espanyoles, Homs ha equiparat els adversaris del procés sobiranista amb "les hienes que se'ns volen menjar". Mas i Homs en la presentació de Democràcia i Llibertat / EFE  

2. El BOE li diu a Mas en què pot gastar

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ja ha publicat les condicions que haurà de complir Catalunya per cobrar els diners del Fons de Liquiditat (FLA) després de la intervenció a la pràctica dels comptes de la Generalitat perquè "no es gasti ni un euro" en el procés sobiranista, i la quarantena de partides a què haurà de dedicar els diners. L'Estat diferencia entre despeses "prioritàries" i les que no ho són. Segons Cristóbal Montoro, les despeses s'han de centrar en salut, ensenyament, els sous del personal de la Generalitat i de les empreses que en depenen, els serveis penitenciaris i els ports i aeroports així com els interessos financers.

3. L'ANC pressiona amb 3.000 persones

Unes 3.000 persones han respost la crida de l'ANC a manifestar-se aquest diumenge al Parc de la Ciutadella per "exigir" un acord d'investidura entre JxSí i la CUP abans del 27 de novembre. “Teniu tota la nostra confiança, però també us diem: feu-ho ràpid”, ha exclamat el president de l'Assemblea, Jordi Sánchez, als 72 diputats independentistes.

3. On són 1.300 milions, Mas-Colell?

El ministre de l'Interior i cap de files del PP el 20D per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, no només ha defensat la intervenció per part de l'Estat de la caixa de la Generalitat, sinó que ha posat en dubte els números del conseller Andreu Mas-Colell. Fernández Díaz ha assegurat que “en aquest any 2015 hi ha 1.300 milions d’euros que la Generalitat no ha acreditat el seu destí i no els ha comptabilitzat de manera adequada". El candidat ha avançat que Hisenda "aclarirà què ha passat amb aquests diners". Jorge Fernández ha fet aquestes declaracions en l’acte de presentació de la candidatura del PP per Girona celebrada aquest diumenge.

5. Junqueras i Tardà collen la CUP

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que no es deixarà "prendre la victòria" que l'independentisme va assolir el 27S. En aquest sentit, ha avisat que els republicans faran que "tothom estigui a l'alçada". Per la seva banda, Joan Tardà ha exigit bastir la República amb la fórmula "fer-ho bé i anar de pressa" en clara referència a JxSí i la CUP. De fet, ha albirat la proclamació de la República a la "plaça Sant Jaume en pocs mesos". Junqueras i Tardà han coincidit a l'acte de presentació de candidatures pel 20D celebrat aquest matí a Barcelona. Oriol Junqueras en la presentació de la llista d'ERC al Congrés / EFE  

6. Els cupaires contraataquen

La CUP avisa que no s'ha consensuat res amb JxSí. A través d'un article a El Periódico de Catalunya firmat pels diputats Anna Gabriel i Benet Salellas i l'exparlamentari David Fernàndez, escrit amb cert punt d'ironia, la CUP alerta que, més enllà del nom d'Artur Mas, hi ha aspectes importants d'un hipotètic pacte amb Junts pel Sí que encara no estan ben encarrilats. Amb el títol, "Arquímedes en diumenge", tots tres es queixen de la pressió i opinen que la moció de confiança o el govern coral proposat no són cap concessió. Els diputats també consideren un "xantatge" l'amenaça de noves eleccions i més quan no s'ha acordat cap de les mesures transcendentals per a un acord com ara el pla de xoc.

7. Sánchez vol acomiadar Rajoy "per causes objectives"

El secretari general del PSOE i candidat a la presidència del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha utilitzat un símil de dret laboral per atacar Mariano Rajoy, el candidat del PP el 20D. "A Rajoy serà l'últim a qui se li aplicarà la reforma laboral aprovada pel PP, perquè quan els socialistes arribin al Govern li faran un acomiadament procedent per causes objectives", ha ironitzat. Sánchez ho ha afirmat davant d'unes dues mil persones a Jaén, una de les províncies més socialistes, com ha ressaltat la presidenta andalusa, Susana Díaz, amb qui ha compartit acte per segona vegada a la precampanya de les eleccions del 20D. Per la seva banda, Díaz ha apuntat que Rajoy només ha reaccionat quan els independentistes li han perdut el respecte. Pedro Sánchez, a Jaén 7EFE

8. Arrimadas albira eleccions

La presidenta del grup de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, veu difícil un acord entre Junts pel Sí i la CUP per investir president Artur Mas i creu que caldrà anar a unes noves eleccions. Inés Arrimadas ha demanat que “si anem a unes noves eleccions, que siguin les definitives per als propers quatre anys i que cadascú es presenti amb un programa per governar Catalunya i solucionar els problemes, no per separar Catalunya d’Espanya”. Així s'ha expressat al programa El Suplement de Catalunya Ràdio aquest diumenge.

9. Casals i la humiliació de Montoro

"Significa una humiliació. Ens estan dient: vosaltres sou tan infantils, tan ignorants, que no sou capaços de controlar les vostres despeses. De manera escandalosa ens diuen: jo vull veure fins a l'última de les factures que la Generalitat ha de pagar, és com una bufetada". Aquesta és la definició de la diputada de JxSí, Muriel Casals de la intervenció per part de l'Estat de les finances de la Generalitat. En una entrevista al Via Lliure de RAC1 emesa aquest matí, Casals afegeix que és una forma de maltractament que carrega d’arguments els independentistes.

10. El PP vol reforçar les Diputacions

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha destacat avui la intenció del seu partit de reestructurar les administracions públiques, defensant, alhora, els ajuntaments petits i les diputacions provincials. "Volem continuar estalviant i reduint empreses públiques i observatoris que no fan falta, però el que no volem reduir són els municipis que teixeixen les nostres províncies ni les diputacions, que nodreixen de recursos als municipis que més els necessiten", ha assegurat Casado a Àvila durant la presentació de candidatures al Congrés i al Senat del PP per la província.

11. Contra la impunitat del franquisme a Madrid

Al voltant d'un miler de persones han clamat avui a Madrid pel final de la "impunitat franquista". La marxa, convocada per la Plataforma contra la Impunidad del Franquismo, ha reclamat el reconeixement jurídic de les víctimes, l'anul·lació de la Llei d'Amnistia de 1977 i l'obertura d'una investigació dels crims de la dictadura. Més de 70 col·lectius i associacions de víctimes del franquisme han participat aquest matí en una marxa estatal en la qual han exigit "Veritat, justícia i reparació" perquè, segons han subratllat, "els crims del franquisme no prescriuen".

   

 

 

12. Unió i les deslocalitzacions

“Veiem, i ens preocupa i molt –com a alguns els preocupa molt poc– que en aquest país estiguin marxant empreses. Ens obsessiona aquesta realitat que veiem i la que no veiem: inversions que no vénen a Catalunya”. Aquest és l'avís del secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, que ha abonat la tesi de fuga de capitals de Catalunya pel procés independentista. "Ens preocupa, i molt, que siguem els abanderats a Europa de la inseguretat jurídica. Des que en el Parlament Junts pel Sí i la CUP trenquen qualsevol possibilitat de diàleg, qualsevol pont amb la resta de l’Estat i trenquen amb la seguretat jurídica, als ulls de tota Europa tenim un problema molt gros", ha afegit en una compareixença celebrada aquest matí després de la reunió del comitè de govern dels democristians que ha aprovat el programa electoral per al 20D. Ramon Espadaler, escortat per Sánchez Llibre, aquest matí /XV  

  13. Rajoy dóna la benvinguda a Catalá a Twitter