La fila zero de l'acte nde presentació dels candidats d'ERC / Q.S

A pocs metres de la concentració de l'ANC per demanar als partits independentistes que es posin d'acord, els candidats d'ERC a les espanyoles han passat el matí de diumenge al vestíbul de l'Estació del Nord de Barcelona. S'havien de presentar en societat en un ambient enrarit pel fiasco momentani de les converses entre JxSí i la CUP. Una candidatura que Oriol Junqueras ha defensat per la seva transversabilitat i com la "corretja de transmissió" entre el 27S i el 20D. Junqueras però no ha desaprofitat l'ocasió per emetre un missatge a navegants de lliure interpretació: "no deixarem que ningú ens prengui la victòria que després de tantes dècades hem aconseguit". "Estarem a l'alçada i farem estar a l'alçada a tothom!", ha sentenciat.

L'avís del líder d'ERC

El líder d'ERC ha aprofitat el seu relat d'escassos quatre anys de militància a ERC per definir el partit com un projecte que "desborda les sigles" perquè l'objectiu que té és suprem. Un inici que li ha servit per criticar, sense esmentar-la i amb traça, el posicionament de la CUP.  "Defensarem la independència de Catalunya, que hem començat a fer i que hem guanyat, i no deixarem que ningú ens prengui la victòria que després de tantes dècades hem aconseguit", ha advertit.

Dit això, Junqueras ha rebaixat el to atorgant-se un paper de conciliador. "Com sempre allarguem la mà a tothom i empenyem als que tenen dubtes, i els ajudem perquè sempre, sempre hem posat el país i la gent per davant de tot i farem els esforços que calgui", ha assegurat. "Si nosaltres no ens hem rendit, resignat o abandonat mai, ni quan eren pocs i febles, i sempre hem treballat, és evident que ara menys que mai ens resignarem, per això hem d'estar a l'alçada i farem estar a l'alçada a tothom", ha afegit amb un missatge gens encriptat cap a la CUP.

Rufián, Tardà i Vidal, les estrelles

Però tot i les evidents cares llargues de preocupació, el màrqueting electoral i la moda de la rumba dels mítings encara han pogut donar una mica de positivisme a la presentació en societat de la llista que lidera Gabriel Rufián pel Congrés i Santi Vidal pel Senat.

Vidal ha començat fort assegurant que aniria a la cambra alta espanyola –"on són els diplodocus"– per demanar que la tanquin. I Rufián, fidel al seu estil amb cert punt evangelista, ha pronunciat un reposat discurs en castellà amb què ha defensat la República com el banderí de reclutament de l'independentisme. "Hem guanyat els que sempre perdem, som república", ha assegurat. Rufián ha buscat la frase immortalitzada de Salvador de Maradiaga, "en mi hambre mando yo", per il·lustrar la voluntat de millora social que suposa el projecte de República que defensa ERC. De fet, ha reivindicat la República "que ens van robar".

Però qui s'ha endut la palma de l'acte, ovacionat amb el públic d'empeus, ha estat Joan Tardà que ha albirat la proclamació de la República "d'aquí a pocs mesos a la plaça Sant Jaume". "Ho hem de fer bé i de pressa", ha insistit. Tardà ha suplicat "orgull, autoestima, coratge i emoció" per "parir la República les parets mestres de la qual les aixecaran els nostres fills".