El pròxim dimecres i dijous se celebrarà a Rabat la cimera hispanomarroquina. Serà la primera reunió d’alt nivell entre Espanya i el Marroc des que el govern de Pedro Sánchez va adoptar un canvi de posició històric respecte del Sàhara Occidental: considerar que la millor opció per resoldre el conflicte és que el territori passi a ser una autonomia marroquina. Escassos dies abans que se celebri aquesta trobada, el delegat del Front Polisario a l’estat espanyol, Abdulah Arabi, rep ElNacional.cat a la seva seu, ubicada al barri madrileny de Goya. En aquesta entrevista, repassa algun dels motius que poden haver portat Sánchez i el ministre Albares a fer aquesta maniobra, compara els conflictes d’Ucraïna i del Sàhara Occidental i evita pronunciar-se i fer comparacions entre la causa sahrauí i la catalana.

 

El maig de 2021 va haver-hi un conflicte diplomàtic entre Espanya i el Marroc per l’hospitalització a Logronyo del líder del Front Polisario, Brahim Ghali. En poc temps, la relació entre els dos estats ha canviat molt. Per què?
El Marroc va aprofitar l’hospitalització del president sahrauí per augmentar la pressió sobre el govern espanyol per modificar les seves posicions respecte del Sàhara Occidental. També ho fa amb la immigració.

Creu que l’episodi de Brahim Ghali va ser molt determinant en la relació entre els dos estats?
No, en cap cas. Tot forma part d’una política sistemàtica de xantatge i manipulació que exerceix el Marroc contra el govern espanyol.

Aquesta setmana se celebrarà a Rabat la cimera entre Espanya i el Marroc. Creu que a través dels acords que facin públics es podrà saber amb certesa a què es deu el canvi de posició del PSOE sobre el Sàhara Occidental?
El que nosaltres tenim clar és que la qualitat de les relacions entre aquests dos estats estarà sempre condicionada per la posició d’Espanya en aquesta qüestió. Nosaltres no ens oposem a unes bones relacions bilaterals entre els dos països, perquè entenem que és positiu tant pel nord d’Àfrica com per la Unió Europea. Però tenim clar que el Marroc sempre condicionarà aquest bon veïnatge a un detriment de les legítimes aspiracions del poble sahrauí.

Quin és l’objectiu del Marroc en aquesta cimera?
El Marroc no seurà a signar acords avantatjosos si no considera que tot el que proposa el govern espanyol respecte el Sàhara Occidental concorda amb les seves pretensions d’ocupació militar.

Però què ha hagut de passar perquè el PSOE canviï de posició? Les pretensions del Marroc han estat sempre les mateixes, però el canvi de posició d’Espanya arriba ara, i és molt rellevant. Què han hagut d’oferir els marroquins per aconseguir aquest gest del govern de Pedro Sánchez?
És evident que hi ha alguna cosa… No s’ha d’oblidar que el Marroc està acusat d’utilitzar Pegasus, que exerceix una pressió permanent amb els fluxos migratoris, que saqueja el Sàhara Occidental i que condiciona molts acords econòmics de la Unió Europea. Tot això ho aconsegueix amb els socialistes espanyols. No és casual que darrere de la immensa majoria de lobbies que treballen en favor del Marroc a Espanya hi hagi exalts càrrecs del PSOE. De manera que hi ha alguna cosa, sí… i algun dia aconseguirem saber-ho. El que ha fet Espanya és cedir als xantatges del Marroc sobre ocupar il·legalment el Sàhara Occidental.

Espanya ha perdut l’oportunitat de ser important en la crisi energètica

Posa molt el focus en el PSOE. El Front Polisario té esperances que si el PP arriba a La Moncloa aquest canvi de posicionament sobre el Sàhara Occidental es reverteixi?
El que està clar és que tota l’oposició s’ha mostrat contrària a aquest fet, així que esperem que el pròxim govern tingui la voluntat i valentia de revertir aquesta decisió contrària al dret internacional. Espanya té responsabilitats al territori fins que no s’hi celebri un referèndum d’autodeterminació, però cal dir que per a nosaltres, des del punt de vista politicojurídic, aquest canvi de posició no té cap efecte sobre la situació del Sàhara Occidental dins del marc del Dret Internacional.

Tenen, doncs, converses amb el PP? En tant que és l’únic partit de l’oposició amb opcions realistes per substituir el PSOE al capdavant del govern espanyol.
Nosaltres tenim interlocució amb tots els partits, excepte el PSOE. Amb el PP mantenim una comunicació fluida i intercanviem impressions i esperem i desitgem que el pròxim govern reverteixi la decisió.

delegado España frente polisario abdulah arabi - Javier Barbancho
Abdulah Arabi, en un moment de l'entrevista / Foto: Javier Barbancho

Tenen pensat recuperar en algun moment les relacions amb el PSOE?
Nosaltres estem sempre oberts a mantenir-hi les millors relacions, però continuem a l’espera que rectifiqui.

Tot aquest afer fa canviar el full de ruta del Polisario?
No, no. Donald Trump ja va fer el mateix i la nova administració nord-americana, tot i no revertir encara la decisió, la buidarà de contingut. 

Deia abans que “algun dia aconseguirem saber” per què Espanya ha pres aquesta decisió. Creu que Algèria pot estar-hi al darrere?
Això només és capaç de dir-ho algú que no coneix perfectament Algèria. La seva política exterior és inamovible, i es basa a donar suport als pobles que lluiten per la seva llibertat. És un país que busca els seus interessos, però la seva política exterior, insisteixo, és inamovible.

La diferència entre la resposta d'Occident als conflictes d'Ucraïna i al del Sàhara Occidental són els interessos econòmics

Però amb la irrupció de la guerra a Ucraïna i la voluntat europea de prescindir del gas rus, resulta comprensible pensar que Algèria està interessada a fer les paus amb Espanya i el Marroc i exportar el màxim de gas possible cap a Europa.
La política exterior algeriana és independent del gas. El país ha passat per moltes conjuntures i sempre ha mantingut el seu suport a la causa sahrauí. Nosaltres només tenim paraules d’agraïment cap a aquest país. El que penso és que Espanya, amb aquesta decisió sobre el Sàhara Occidental, ha perdut un soci estratègic i l’oportunitat d’ocupar un espai important en una crisi energètica.

Fa trenta anys que la comunitat internacional abraça la idea de celebrar un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental. Però la consulta no arriba mai. Per què Occident ha combatut la invasió d’Ucraïna però no la del territori sahrauí per part del Marroc?
Patim la mateixa guerra que hi ha ara al centre d’Europa, i sembla que allò que val a Ucraïna no val al Sàhara Occidental. Nosaltres continuarem denunciant aquesta doble vara de mesura i aquesta hipocresia política, que és el que ens dona la raó. Ara mateix, no hi pot haver cap sistema d’estabilitat, pau i seguretat al nord d’Àfrica mentre no es resolgui el conflicte del Sàhara Occidental. El que passa és que els països europeus prefereixen garantir uns interessos econòmics amb el Marroc com a potència ocupant en detriment de les legítimes aspiracions del poble sahrauí. En això es diferencia un conflicte i un altre.

Quina és la posició del Front Polisario respecte al conflicte entre Catalunya i Espanya?
Nosaltres no ens fiquem en assumptes interns de cap país al món, per una qüestió de respecte mutu. El que reivindiquem és que els drets del poble sahrauí s’emmarquin en les resolucions de l’ONU. No és comparable una situació amb l’altra.

Sí que hi ha un factor en comú: la voluntat de celebrar un referèndum. L’independentisme català fa bé de demanar-lo?
Nosaltres estem a favor que els pobles decideixin lliurement, però nosaltres el que reclamem és la descolonització del Sàhara Occidental a través de les resolucions de l’ONU; res més.

delegado España frente polisario abdulah arabi - Javier Barbancho
Abdulah Arabi, assegut a la sala d'espera de la delegació del Polisario / Foto: Javier Barbancho