El secretari general del Frente Polisario (el moviment d'alliberament nacional del Sahara Occidental), Brahim Ghali, ha estat traslladat a Espanya per "raons humanitàries", segons han confirmat fonts diplomàtiques, hores després de què el mitjà africà Jeune Afrique informés d'un suposat ingrés en un hospital de Logronyo.

Les fonts diplomàtiques consultades per Europa Press han assegurat que Ghali, líder de l'autoproclamada República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), es troba a Espanya per "raons estrictament humanitàries", sense entrar en més detalls.

La Presidència de la RASD ha confirmat en un comunicat que Ghali s'ha encomanat de coronavirus, però el seu estat de salut "no és motiu de preocupació" i "continua recuperant-se en forma favorable". En aquest sentit, ha assenyalat que porta diversos dies en tractament, encara que no ha aclarit on.

L'Audiència Nacional va citar el 2016 a Ghali en qualitat d'investigat per la comissió de delictes de genocidi, assassinat, tortures i desaparicions comesos presumptament contra la població sahrauí dissident refugiada als campaments de Tinduf (Algèria), pel que des d'aleshores no existeix constància que hagi estat a Espanya.

Demanen a Espanya que prengui mesures

Després de confirmar-se la notícia del trasllat del líder del Polisario a Espanya, l'Associació Saharahui per a la Defensa dels Drets Humans ha informat que s'ha comunicat "immediatament" amb les autoritats judicials espanyoles perquè "prengui les mesures pertinents".

En aquest sentit, han exigit que "se li prengui declaració i se li impedeixi la sortida del territori nacional espanyol per a la seva citació i interrogatori pels greus delictes de lesa humanitat que se li imputen".

En un comunicat, l'associació ha assegurat que Ghali hauria entrat a Espanya "amb identitat algeriana falsa".

 

Foto principal: Brahim Gali, president de la RASD i secretari general del Frente Polisario / Europa Press