El Marroc ja no dissimula. L'ambaixadora del regne alauita a Espanya, Karima Benyaich, ha assegurat aquest dimarts que en les relacions entre països hi ha actes que tenen conseqüències, "i s'han d'assumir", en clara referència a la decisió d'Espanya d'atendre mèdicament el líder del Front Polisario, Brahim Gali.

Aquestes paraules han coincidit amb la crisi immigratòria que viu Ceuta després que més de 6.000 persones hagin creuat irregularment la frontera entre el Marroc i l'Estat durant la nit d'aquest dilluns i el matí d'aquest dimarts.

Així s'ha pronunciat l'ambaixadora marroquina en declaracions a Europa Press abans d'acudir a la convocatòria realitzada per la ministra d'Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya. Benyaich ha insistit que hi ha "actituds que no es poden acceptar" i ha afegit que les relacions entre països veïns i amics s'han de basar en "la confiança mútua, que s'ha de treballar i nodrir".

EuropaPress 3475461 embajadora marruecos espana karima benyaich

L'ambaixadora del Marroc a Espanya, Karima Benyaich / Foto: Europa Press

Rabat crida a consultes l'ambaixadora

L'ambaixadora ha qualificat d'"inusual" la rapidesa amb què ha estat convocada per Exteriors i ha assenyalat que no descartava que el seu govern la cridés a consultes en les hores següents, com així ha estat finalment. La crida a consultes de la diplomàtica ha elevat al màxim la tensió entre Madrid i Rabat.

Aquest pronunciament tan clar de l'ambaixadora contrasta clarament amb el que han dit tant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com la ministra Laya, que no han relacionat en cap moment la crisi immigratòria amb l'acollida del líder sahrauí.

"La meva voluntat és estrènyer més les relacions d'amistat amb els nostres veïns marroquins", però aquesta cooperació "s'ha de basar sempre en el respecte a les fronteres mútues", ha dit Sánchez. González Laya ha anat més enllà i ha negat qualsevol vincle entre ambdós fets, tot i que la mateixa ambaixadora ho ha confirmat poc després i el Marroc ja va advertir en diverses ocasions que la resposta espanyola no satisfeia les seves demandes i que hi hauria "conseqüències".

Benyaich, ja habitual en 'donar la cara'

Benyaich ja va ser convocada pel Ministeri d'Exteriors ara fa mig any, el mes de desembre del 2020, per les declaracions que el primer ministre marroquí, Saadeddine El Othmani, havia fet sobre Ceuta i Melilla, de les quals va dir que eren "marroquines com el Sàhara Occidental".

Aleshores, la secretària d'Estat d'Afers Exteriors, Cristina Gallach, va traslladar a l'ambaixadora que l'executiu espanyol "espera de tots els seus socis respecte a la sobirania i integritat territorial" d'Espanya. Per la seva part, Benyaich va assegurar al govern espanyol que l'actitud del regne alauita respecte a les dues ciutats autònomes no havia canviat.