La crisi amb Algèria ha costat a Espanya gairebé 630 milions d'euros. El gir de Pedro Sánchez respecte al Sàhara Occidental va generar malestar a Algèria, que va optar per suspendre el tractat d'amistat amb l'Estat espanyol i va congelar la seva relació comercial. Durant els darrers mesos, el país magrebí ha imposat un veto a Espanya que, segons publica Voz Populi, hauria suposat un cost de 630 milions d'euros. El citat mitjà ha recollit les estadístiques de la Secretaria d'Estat de Comerç, que mostren que Espanya va facturar entre juny i octubre de 2021 un total de 784.903.956 euros per les vendes fetes a Algèria. L'any passat, el 2022, durant aquest període només van ser 155.011.526 euros. La diferència, per tant, demostra que Espanya ha deixat de guanyar aproximadament 629.891.860 euros a causa de la crisi política entre tots dos països. 

Algèria i Espanya mantenien bones relacions fins que la Moncloa va decidir acostar-se al Marroc i defensar, en una carta enviada al rei Mohamed VI, que el pla d'autonomia per al Sàhara Occidental presentat per les autoritats marroquines l'any 2007 és "la base més seriosa, creïble i realista" per aconseguir resoldre el conflicte existent. L'escrit va tenir pèssimes conseqüències pel tracte establert entre el país magrebí i l'Estat espanyol i, el 8 de juny de 2022, el govern presidit per Abdelmadjid Tebboune va suspendre el Tractat d'Amistat i va bloquejar les relacions comercials amb Espanya. El diari francès Le Monde va recollir el passat mes d'octubre que aquesta enemistat havia afectat el comerç per vaixell i les transaccions bancàries, encara que Algèria va acceptar continuar subministrant gas a l'Estat espanyol. 

Pèrdues durant el juny i juliol

El diari Le Monde també va posar sobre la taula les primeres pèrdues generades pel veto algerià. Els resultats econòmics d'Espanya de juny i juliol, segons Le Monde, ja recollien unes pèrdues de 140 milions d'euros al mes. Les estadístiques del Ministeri de Turisme, Indústria i Comerç mostraven que les exportacions a Algèria només havien generat 94 milions en aquests dos mesos, en contrast amb els 329 milions recaptats durant aquest mateix període el 2021. Ara, la xifra de costos s'ha enfilat fins a gairebé 630 milions d'euros, en un moment on la relació entre tots dos països continua estancada. 

Reprendre la relació amb Algèria

Mesos enrere, el president del govern espanyol va assegurar que li "encantaria" visitar Algèria, però sembla que recuperar la relació entre tots dos estats encara queda lluny. Per la seva part, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va afirmar que estaven "tornant a construir ponts" amb Algèria per reconduir la relació amb el país magrebí. Malgrat això, el titular d'Assumptes Exteriors va reconèixer que hi ha operacions comercials d'empreses espanyoles "encara bloquejades" i que la Unió Europea està mantenint contactes amb  el govern d'Abdelmadjid Tebboune per buscar una solució al conflicte.