L'home que va impulsar l'ús del programari maliciós Pegasus al Marroc s'ha deixat caure per Madrid els passats 16 i 17 de juny, no pas per plaer sinó per treball. Es tracta d'Abdellatif Hammouchi, director de la Seguretat Nacional marroquina, la policia convencional, i la Direcció General de Supervisió del Territori (DGST), el cos secret. Segons publica El Confidencial, Hammouchi  va venir a l'Estat espanyol per entrevistar-se amb Esperanza Casteleiro, la nova directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, amb la intenció de "llimar asprors". El digital afirma que aquest gest mostra com les autoritats marroquines s'han avingut a donar explicacions a Espanya del seu ús de Pegasus. Es pot considerar un moviment reconciliador, fet que justificaria perquè aquesta entrevista i la mateixa visita d'Hammouchi ha estat tan àmpliament seguida pels mitjans marroquins, però no des dels mitjans espanyols. 

Els detalls de visita d'Hammouchi va ser recollida per tota la premsa marroquina la setmana passada. Mentrestant, al Ministeri d'Interior espanyol s'afirma només que no va haver-hi cap cita a la seva seu i des del CNI no es van respondre les trucades de El Confidencial al respecte. Dues maneres de tractar una mateixa trobada de forma molt diferent, especialment tenint en compte el terrabastall polític que ha implicat l'ús del programari d'origen israelià arreu de l'Estat espanyol i del món. 

La figura d'Hammouchi

Hammouchi és en si mateix una persona que desperta certa controvèrsia. Els seus càrrecs, esmentats anteriorment, el fan concentrar el control de la policia regular i la secreta. Una centralització de poder que mai cap policial havia tingut al Marroc. Entre la seva feina hi ha la persecució d'opositors, en els quals s'inclouen els periodistes. 

Sota el control d'Hammouchi els serveis secrets marroquins s'han vist envoltats en polèmiques justament per espionatge i, en alguns casos, per l'ús del programari Pegasus.  Amnistia Internacional i Forbidden Stories, consorci de grans mitjans, van publicar el juliol del 2021 un informe en què assenyalava el Marroc com a posseir del programari, el qual asseguraven que havia fet servir. "El programari espia Pegasus, comercialitzat per l'empresa israeliana NSO, s'ha utilitzat durant diversos anys per monitorar sistemàticament periodistes, activistes i altres membres de la societat civil". Entre els espiats hi havia ni més ni menys que el president de la república francesa, Emmanuel Macron

 

Imatge principal: Abdellatif Hammouchi, director del servei secret marroquí (DGED), en una reunió amb el secretari d'Estat estatunidenc, Mike Pompeo / Europa Press