La ciutat de Fez va ser l'escenari aquesta setmana de l'acostament entre Espanya i el Marroc i del clima d'entesa entre ambdós països. La celebració del novè Fòrum de l'Aliança de Civilitzacions de la Nacions Unides (UNAOC) va servir com a pretext perquè els dos Estats mostressin davant de la comunitat internacional les seves bones relacions diplomàtiques.

L'acostament entre Espanya i el Marroc ha anat en augment des que que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, fes un gir en la històrica posició d'Espanya respecte al conflicte entre el Marroc i Algèria a causa del Sahara Occidental. En una carta al rei Mohamed VI, Sánchez va definir la proposta d'autonomia del Marroc respecte al Sahara com "la base més seriosa, creïble i realista per a la resolució d'aquesta disputa". Des d'aleshores, en les relacions entre ambdós països no s'han registrat conflictes, tampoc després de la tragèdia ocorreguda en el salt de la tanca de Melilla de l'estiu passat o amb les diferències entorn de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

En la IX edició del Fòrum de l'UNAOC s'ha mantingut el clima d'entesa entre el Marroc i Espanya, aquesta vegada davant d'una nombrosa representació internacional. L'esdeveniment va ser impulsat per l'exministre d'Exteriors Miguel Ángel Moratinos, que actualment presideix l'Aliança de Civilitzacions de Nacions Unides. L'organisme va ser ideat per José Luís Rodríguez Zapatero el 2005 i va rebre el suport i patrocini de Turquia, posant-se en marxa el 2007 sota la Secretaria General de Ban Ki-moon a l'ONU. L'expresident espanyol ha intensificat els seus viatges al Marroc en les últimes setmanes, amb conferències al voltant del país.

A més, en el fòrum va participar la secretària d'Estat de Cooperació Internacional, Pilar Cancela Rodríguez, així com l'exvicepresidenta del Govern espanyol amb Sabater, María Teresa Fernández de la Vega, en qualitat de presidenta de Dones per l'Àfrica. Aquesta fundació manté un partenariat amb l'Aliança de Civilitzacions, l'Aliança de Dones per la Pau, per impulsar l'acció d'aquestes en favor de la pau i fer efectiva l'Agenda Dones, Pau i Seguretat, especialment en conflictes amb un rerefons religiós o cultural.

Durant el fòrum el ministre d'Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, va mantenir una trobada privada amb el seu homòleg marroquí, Naser Burita. Així mateix, el cap de la diplomàcia espanyola es va reunir amb els ministres d'Exteriors de Gàmbia, Cap Verd, Guinea Bissau, el Iemen i Turquia. L'esdeveniment va comptar amb la participació de 20 ministres d'Exteriors d'Europa, l'Àfrica i el Pròxim Orient, i van acudir més de 1.000 convidats, entre qui es trobaven alts responsables i representants d'organismes internacionals, així com diplomàtics de diversos països.

Malgrat l'acostament entre Espanya i el Marroc, encara queda pendent que ambdós Estats tanquin una data per fer la Reunió d'Alt Nivell (RAN) entre els dos països. El ministre Albares va recordar en Fes que la cimera hispanomarroquí no "se celebra des de fa set anys" i que comporta una elevada "complexitat pel gran nombre de ministres involucrats en un moment que les agendes internacionals" estan molt carregades.