El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha tallat d’arrel les especulacions sobre cap mena de relació amb la presumpta trama que el vincularia amb suposats terroristes integrats als Comitès de Defensa de la República: “És un deliri, una fantasia pura i dura”.

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Puigdemont ha assegurat que en aquests moments "hi ha una narrativa per penjar-me a mi la llufa del terrorisme" i ha afirmat que per a l’independentisme “no hi ha cap drecera que no sigui la no violència”. “S'inventen coses per comprometre a una persona", ha afegit. El president, que ha insistit que “l’independentisme ha demostrat que és un moviment pacífic”, ha insistit que “sempre hem fet una crida pública al comportament pacífic”.

Respecte a la renúncia d’Andreu Martínez, exdirector dels Mossos, Puigdemont ha assegurat que es va “assabentar per la premsa”, però ha preferit no fer-ne cap valoració, ja que es tracta d’una “qüestió interna del Govern de Catalunya".

Dues vessants de la resposta a la sentència

Puigdemont, que ha recordat que no li cal “cap intermediari per parlar amb el president Torra” davant les acusacions d’haver utilitzat a la seva germana per a això, ha anunciat que la resposta a la sentència del judici contra el procés independentista haurà de tenir dues vessants, “la institucional i la civil”, assenyalant que "si hi ha sentència condemnatòria, la resposta institucional ha de ser absolutament unitària", ja que "no serà una condemna als presos, sinó a dos milions de persones".

"Ningú no es pot quedar a casa”, ha afirmat el president a l’exili, que ha demanat a la ciutadania que “surtin de casa amb una papereta i que ratifiquin el mandat de l'1-O" en les eleccions espanyoles del 10 de novembre.

Crida a superar el 50% de vots el 10-N

Així mateix, Puigdemont ha donat molta importància a la participació independentista en les eleccions del 10-N, tot assenyalant que si se “supera el 50% del vot independentista, la mirada d'Europa sobre el conflicte canviaria", perquè malgrat reconèixer que “per l’Estat espanyol tant se val” el gruix del vot independentista, “ni que fóssim el cent per cent”, seria molt diferent per als “aliats d’Espanya”, en el sentit que canviaria la seva percepció sobre la qüestió.

“Cada urna és una fita”, ha assenyalat el president Puigdemont, que ha assegurat que “és evident que som una majoria" però que en tot cas, "el nostre moviment s'arma de raons quan es posa d'acord en una urna", perquè, sosté Puigdemont, el principal element de discussió “amb dirigents europeus” és “quants sou?”, incidint en el fet que “les majories imperen a Europa”. A més, ha assegurat que “cada vegada que ens trobem una urna, l'hem d'aprofitar".

Tercera euroordre?

Davant la possibilitat que l’Estat espanyol emeti una tercera euroordre per provar d’extraditar-lo, Carles Puigdemont s’ha mostrat disposat a “afrontar” l’eventualitat d’una extradició, però ha deixat clar que el seu propòsit sempre ha estat “poder defensar-me en un marc de garanties”, tot afegint que tenen "arguments” per defensar-se “bé”. “Ja hem patit dues euroordres, i si hi ha una extradició inevitable, l'afrontaré", ha afegit.

Sobre la possibilitat de presentar-se a unes futures eleccions al Parlament de Catalunya, que hauran de tenir lloc com a molt tard el desembre del 2021, quan acaba la present legislatura, Puigdemont ha afirmat que ara mateix vol "acabar un cicle polític”. “ Ara no em plantejo res més, però és molt llarg això i és impossible de respondre", ha respost, afegint però una novetat: "Si m'extraditen, doncs potser sí que em podria presentar a les eleccions".

Finalment, ha rebutjat les amenaces de Pedro Sánchez d’aplicar l’article 155 encara que el govern estigui en funcions: "Si s'ha d'aplicar per indicis de violència, doncs no sé què dir. Al País Basc hi ha hagut més de 1.000 morts i mai l'han aplicat allà".